ГоловнаСвіт

Пекін відхилив прохання Кім Чен Ина про візит у Китай

Дипломатичні джерела пов'язують рішення китайського керівництва з ядерною програмою КНДР.

Пекін відхилив прохання Кім Чен Ина про візит у Китай
Ким Чен Ын
Фото: trud-ost.ru

Пекін відхилив прохання КНДР про візит її молодого лідера Кім Чен Ина, оскільки китайське керівництво зайняте підготовкою до зміни влади, яка відбувається раз на десятиліття, а також вирішенням інших питань.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на два незалежні дипломатичні джерела.

За словами одного з джерел, цей крок також дозволяє припустити, що Китай, основний постачальник продовольства і пального в Північну Корею, прагне отримати гарантії, що КНДР відмовиться від своїх ядерних амбіцій. Нагадаємо, у квітні 2012 року Пхеньян проігнорував попередження з боку Пекіна стосовно запуску ракети. Північнокорейська ракета великої дальності "Инха-3", запущена 13 квітня, після декількох хвилин польоту розвалилася і впала в океан.

Про бажання Кім Чен Ина відвідати Китай у вересні повідомив китайську сторону його впливовий дядько Чан Сон Тхек, фактично друга за значенням фігура в Північній Кореї, під час візиту в Пекін у серпні. (Експерти часто говорять, що саме Чан Сон Тхек є реальною владою в КНДР). Однак Китай обережно відхилив прохання, якого ніколи не  публікували, тому що Комуністична партія Китаю заклопотана підготовкою до партійного з'їзду, призначеного на 8 листопада, під час якого відбудеться зміна керівництва КНР. Очікується, що місце голови КНР Ху Цзіньтао займе нинішній віце-президент КНР Сі Цзіньпін.

Нової дати візиту Кім Чен Ина в Китай не оголошено.

"Кім Чен Ин хотів приїхати, але це був невідповідний час", - заявило на умовах анонімності джерело, що має зв'язки в МЗС КНР.

"Календарі китайських лідерів зайняті набором певних подій, які вони мусили відвідати", - зазначило джерело, посилаючись на візит прем'єра Держради КНР Вень Цзябао на саміт із лідерами ЄС, який відбувся у вересні в Брюсселі.

"З погляду Китаю, він повинен приїхати із чимось позитивним", - сказало джерело, маючи на увазі загрози проведення Північною Кореєю чергових ядерних випробувань.

Щодо Північної Кореї чинні санкції Ради Безпеки ООН, ухвалені через ядерні випробування, які ця країна проводила 2006-го і 2009 року. Раніше західні держави висловили стурбованість тим, що Північна Корея планує проводити третій раунд ядерних випробувань, однак КНДР так і не виконала своїх погроз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram