ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

У США вирішили, що виборці зможуть голосувати без посвідки особи

Республіканці розчаровані рішенням суду штату Пенсильванія.

У США вирішили, що виборці зможуть голосувати без посвідки особи
архивное фото
Фото: EPA/UPG

У вівторок, 2 жовтня, суд американського штату Пенсильванія заблокував закон про ідентифікацію виборців, згідно з яким вони мали пред'являти посвідку особи, щоб узяти участь у голосуванні на президентських виборах, призначених на 6 листопада.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Рішення суду може певним чином уплинути на підсумок президентських перегонів, оскільки в Пенсильванії багато нелегальних іммігрантів. Представник Суду Співдружності суддя Роберт Сімпсон, який вів слухання у цій справі, створив своєрідну перешкоду для республіканців, які захищали суперечливий закон, сподіваючись, що він дозволить республіканському кандидатові в президенти Мітту Ромні перемогти в Пенсильванії. Тепер же цього закону не імплементують принаймні до закінчення президентських виборів.

Сімпсон, однак, зазначив, що закон, який вимагає, щоб виборці пред'являли державне посвідчення водія, посвідчення особи державного службовця або іншу ідентифікаційну карту, можуть реалізувати до наступних виборів. Суддя, який, за розпорядженням Верховного суду Пенсильванії, мав переглянути ухвалене в серпні рішення про дотримання цього закону, призначив слухання для подальшого обговорення цього питання на 13 грудня.

Нагадаємо, на президентських виборах суперником Ромні стане діючий президента Барак Обама, кандидат від демократів. Зараз опитування показують, що він значно випереджає свого суперника в штаті Пенсильванія. Суд щодо питання про посвідчення особи виборців привернув увагу багатьох американців, оскільки недавно схожі закони ухвалили по всій країні.

Окрім того, про рішення відмовитися від ідентифікації виборців на виборах у листопаді заявив генеральний прокурор штату Міссісіпі. У цьому штаті закон про ідентифікацію виборців затвердили в листопаді минулого року.

Сімпсон зазначив, що, незважаючи на те, що багато розчарованих виборців скаржилися на повільний і заплутаний процес отримання ідентифікаційної карти, він очікував, що донині більше людей отримають посвідки особи.

"Через це я приймаю той аргумент, що за решту п'ять тижнів до загальних виборів розрив між числом ідентифікаційних карт і їх розрахунковою потребою не буде скорочено", - сказав суддя у 18-сторінковій постанові.

"Це перемога для заявників і людей, які зможуть голосувати в день виборів", - заявила Маріан Шнайдер, одна з групи адвокатів, які захищали право голосу і громадянські права виборців.

Представник Пенсильванії в Палаті представників США (нижня палата Конгресу США) республіканець Майк Турзай, який допомагав затвердити цей закон, радий, що закон буде чинним для майбутніх виборів.

Губернатор Пенсильванії Том Корбетт, також республіканець і прихильник закону, сказав, що не планує оскаржувати рішення суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram