ГоловнаСвіт

Ірак вимагає від Туреччини вивести війська

Зараз на іракській території знаходиться тисяча турецьких військових.

Ірак вимагає від Туреччини вивести війська
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Ірак зажадав, щоб Туреччина вивела з його території війська, дислоковані на півночі країни для боротьби з курдськими бойовиками, повідомляє AFP.

Кабінет міністрів Іраку рекомендував парламенту анулювати всі діючі договори, які дозволяють іноземним військам здійснювати військові операци на його території, а також відмовитися від підписання нових угод. Агентство також уточнило, що це рішення перш за все стосується Туреччини.

"Деякі держави під виглядом боротьби з бойовиками порушують наш суверенітет", - заявив представник іракського уряду Алі Даббах.

Тим часом, турецький парламент розглядає питання про продовження на рік договору, який дозволяє турецьким військам переслідувати курдських бойовиків на території Іраку.

Турецькі війська були розміщені на території Іраку ще на початку 1990-х, з дозволу президента Саддама Хуссейна. Туреччина почала боротьбу з курдськими сепаратистами, що вимагають незалежності, ще 1984 року. Відтоді жертвами цієї боротьби стали більше за 40 тисяч осіб. Зараз в Іраку перебуває тисяча турецьких військових.

Агентство Рейтер відзначає, що останнім часом відносини між переважно сунітською Туреччиною та Іраком на чолі з шиїтським прем'єр-міністром Нурі аль-Малікі різко погіршилися. Близько місяця тому Багдад заявив, що роздратований відмовою Анкари екстрадувати колишнього іракського віце-президента Таріка Аль-Хашимі. В Іраку йому загрожує страта за вбивство своїх політичних противників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram