ГоловнаСвіт

Естонія зіткнулася з масовим страйком лікарів

Необхідна чітка стратегія розвитку центральних і регіональних лікарень.

Естонія зіткнулася з масовим страйком лікарів
Катрин Рехемаа

З першого дня жовтня медичні працівники Естонії оголосили загальнонаціональний страйк. Страйк має безстроковий характер, говорять представники Спілки лікарів Естонії. За їхніми словами, він повинен змусити міністерство соціальних справ Естонії і Спілку лікарень Естонії піти на поступки.

Наразі не надаються амбулаторні послуги в найбільших центральних лікарнях країни (не приймають три клініки в Таллінні і клініка Тартуського університету). А сімейні лікарі працюють "саме стільки, скільки профінансовано Лікарняної касою Естонії".

У колишньому режимі працює "швидка"; в надзвичайних обставинах приймають дітей, вагітних і ракових хворих. Основна вимога лікарів - підвищення зарплати. Спілка лікарів Естонії називає "сміховинною" обіцянку міністерства соціальних справ підвищити зарплату лікарів на 3% і медсестер на 6% відповідно.

Як заявляє генеральний секретар Спілки лікарів Катрін Рехемаа, це компенсація за інфляцію, яка тільки цього року перевищить 5%. Узагалі ж медпрацівники не бачили підвищення зарплат із 2009 року. Притому за цей період тільки загальна інфляція зросла на 10-15%, а витрати на транспорт, харчування та комунальні платежі - на 25-40%.

Також медики хочуть укладення нового колективного договору, в якому чітко обумовлюється оплата додаткових виходів і чергування лікарів, обсяг робочого навантаження за вмотивовану зарплату. Число пацієнтів для медсестер і доглядальниць має бути фіксованим. Необхідна і чітка стратегія розвитку центральних та регіональних лікарень.

Варто зазначити, що в Естонії спостерігають серйозний відтік медкадрів за кордон. Чисельність професійних лікарів зменшується на 160-170 фахівців на рік. З моменту вступу країни в ЄС 2004 року з неї виїхали понад 2000 лікарів і стільки само медсестер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram