ГоловнаСвіт

"Іран, як і раніше, далекий від створення ядерної зброї"

Експерти поділилися своїми прогнозами з приводу ядерної діяльності Ісламської Республіки.

"Іран, як і раніше, далекий від створення ядерної зброї"

Експерти кажуть, що в Ірані вже достатньо низькозбагаченого урану, який, при подальшому збагаченні, дозволить створити кілька атомних бомб, але Тегерану знадобиться принаймні кілька років на будівництво ядерних ракет, якщо він вирішить піти цим шляхом.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Минулого тижня Ізраїль на засіданні Генасамблеї ООН заявив, що Іран зможе створити ядерну зброю вже до середини 2013 року, маючи на увазі, що в країні буде достатньо для цього запасу збагаченого урану. Однак, на думку аналітиків, Тегерану потрібен час для вирішення технологічно складної задачі з розміщення високоочищеного уранового газу в ядерній боєголовці таких розмірів, які дозволять встановити її на ракету, якщо Іран буде створювати зброю масового знищення.

"Якщо вони не продумають всі кроки по роботі з (ядерними - ред.) матеріалами заздалегідь, їм доведеться багато попрацювати", - сказав дипломат у Відні, який не представляє "шістку" міжнародних переговірників з Іраном, в яку входять представники Росії, Великобританії, Китаю, США, Франції та Німеччини.

"Можливо, у них є готове обладнання. Можливо, вони грали з сурогатними матеріалами. Навряд чи хто-небудь знає", - зазначив дипломат.

Експерти підкреслюють, що оцінити готовність Ірану до створення ядерної зброї неможливо, оскільки невідомо, як далеко Ісламська Республіка просунулася в ядерних розробках.

"Я досі думаю, що мова йде про кілька років... до того, як Іран зможе розробити ядерну зброю і, звичайно, до того, як він зможе її створити", - сказав Шеннон Кайл, керівник Проекту з ядерної зброї в мозковому центрі "Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру".

Іран відкидає звинувачення у прихованих спробах розробити ядерну зброю. Однак його відмову припинити ядерні роботи як цивільного, так і військового призначення, а також скритність щодо інспекторів ООН спровокували жорсткі санкції з боку Заходу.

Група американських експертів високого рівня в галузі безпеки, серед яких колишній радник з національної безпеки Збігнєв Бжезинський та колишній заступник держсекретаря Річард Армітідж, підрахувала, що Ірану буде потрібно від одного до чотирьох місяців, щоб виробити достатньо збагаченого урану для однієї ядерної боєголовки.

"Додатковий час - до двох років, за найскромнішими оцінками - знадобиться Ірану, щоб створити ядерну боєголовку, яку можна буде встановити на ракету", - йдеться в доповіді групи, опублікованій минулого місяця.

Марк Фіцпатрік з мозкового центру "Міжнародний інститут стратегічних досліджень" (МІСД) також заявив, що Ірану буде потрібно щонайменше два роки для зборки ракети з ядерною боєголовкою.

Проте старший науковий співробітник Грег Джонс з американського інформаційного центру нерозповсюдження (Nonproliferation Policy Education Center, NPEC) висунув інший сценарій створення ядерної зброї. Він вважає, що для доставки ядерної боєголовки до мети буде використано вантажівку, а не ракету. За його словами, Іран може отримати кількість збагаченого урану, достатню для створення ядерної зброї протягом 10 тижнів, а на створення необхідних неядерних компонентів може знадобитися шість місяців або менше за такий термін. Він підкреслює, що це також може бути зроблено одночасно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram