ГоловнаСвіт

Токіо звинуватив Пекін у порушенні морського кордону

У територіальних водах Японії були помічені також тайваньські кораблі.

Токіо звинуватив Пекін у порушенні морського кордону
архивное фото

Берегова охорона Японії звинуватила китайські кораблі в порушенні морського кордону поблизу спірних островів Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао) в Східно-Китайському морі.

Про це повідомляє AFP.

Японці повідомили, що в ніч проти вівторка в територіальні води країни увійшли чотири китайські патрульні кораблі, після чого вони зажадали, щоб ті залишили територіальні води Японії. Хоча китайці відмовилися виходити на зв'язок, через деякий час вони підкорилися. Неподалік від спірного архіпелагу також були помічені ще два судна, проте вони не порушили кордон.

Попереднього разу китайські кораблі наближалися до Сенкаку в понеділок, 24 вересня. Тоді два китайські патрульні кораблі наблизилися до островів, а ще четверо плавали неподалік від кордону територіальних вод Японії.

Про свої претензії на спірні острови також заявив Тайвань. Так, за даними телеканалу Channel NewsAsia, в понеділок, 1 жовтня, японська берегова охорона виявила біля островів два тайваньські траулери в супроводі патрульного катера. Екіпаж катера відмовився залишати японські територіальні води, заявивши, що він знаходиться в економічній зоні Тайваню. Однак, як повідомляє The Japan Daily Press, через кілька годин тайваньські кораблі залишили спірну територію.

Раніше флотилія тайваньських траулерів у супроводі патрульних катерів порушила морський кордон біля островів 25 вересня. Японці змушені були використовувати водомети, щоб змусити флотилію залишити межі території, навколо якої тривають суперечки.

Нагадаємо, що після того, як 11 вересня Японія "націоналізувала" три з п'яти островів спірного архіпелагу, по всьому Китаю прокотилася хвиля антияпонських протестів. Після цього багато японських підприємств у Китаї змушені були призупинити або припинити свою діяльність.

Водночас конфліктуючі сторони не вступають у пряму конфронтацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram