ГоловнаСвіт

У Молдові заборонили комуністичну символіку

За порушення передбачено штрафи до 250 доларів.

У Молдові заборонили комуністичну символіку

1 жовтня в Молдові набула чинності заборона на використання комуністичної символіки з політичною метою.

Відповідний закон парламент республіки ухвалив ще в липні 2012 року. Він ґрунтувався на роботі комісії з "вивчення тоталітарного режиму", створеної кілька років тому. Ініціатором заборони на комуністичну символіку стала Ліберальна партія (однієї з партій, що входять у владну парламентську коаліцію).

Закон засуджує "тоталітарний комуністичний режим у Молдавській РСР, який скоїв злочини проти людства", і забороняє використовувати комуністичні символи (як приклад були згадані серп і молот) із політичною метою. Також заборонено "пропагувати тоталітарні ідеології".

За порушення заборони передбачено штрафи: до трьох тисяч леїв (близько 250 доларів) для фізичних осіб і до десяти тисяч леїв (близько 800 доларів) для організацій.

Щоправда, незважаючи на те, що заборона вже чинна, штрафи стягувати наразі не будуть. Це пов'язано з тим, що ще не вирішено деякі процедурні питання. Парламент, зокрема, повинен ухвалити поправки до законодавства, які дозволять поліції вживати заходів до порушників заборони на комуністичну символіку.

У Молдові при владі перебуває ліберально-демократична коаліція, що складається з кількох партій. Найбільшою опозиційною силою є Партія комуністів республіки Молдова, очолювана колишнім президентом республіки Володимиром Вороніним. Символами ПКРМ є серп, молот і розкрита книга.

Керівництво ПКРМ неодноразово заявляло, що від своєї символіки партія не відмовиться. Комуністи вже оскаржили заборону в Конституційному суді і заявили, що готові звернутися також до Європейського суду з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram