ГоловнаСвіт

Іспанський уряд обирає між реформами і сепаратизмом

Влада, як і раніше, готова повноцінно фінансувати соціальні програми.

Іспанський уряд обирає між реформами і сепаратизмом

Уряд Іспанії протягом найближчих півроку ухвалить 43 законопроекти, які в ідеалі повинні допомогти оздоровленню економіки та виведенню країни з боргової кризи. Йдеться про повноцінну економічну реформу: значну лібералізацію енергетичного, телекомунікаційного й інших секторів економіки, а не тільки про зростання податків або скорочення держвитрат.

Телерадіокорпорація ВВС зазначає, що новий бюджет дасть Іспанії можливість просити ЄС про новий пакет фінансової допомоги до кінця року. А наразі тисячі іспанців вийшли протестувати проти бюджетних заходів жорсткої економії.

Уряд запевнив громадян, що значну частину коштів вдасться заощадити завдяки скороченню держвитрат, а не за рахунок зростання податків, зокрема ПДВ.

При цьому влада, як і раніше, готова повноцінно фінансувати соціальні програми, виділяючи на це до 64% бюджетних коштів, відмовившись від підвищення пенсійного віку і заморозки пенсій, що повинно трохи заспокоїти численних демонстрантів на вулицях іспанських міст.

Завзяття Мадрида в проведенні економічних реформ передусім пояснюється національною гордістю іспанців, які незабаром однаково змушені будуть попросити ЄС про фінансову підтримку. Не бажаючи уподібнюватися Афінам, які фактично живуть за вказівкою Брюсселя, Мадрид вирішив провести зміни "добровільно".

На користь цієї версії свідчать численні застереження міністра фінансів Іспанії Луїса де Гіндоса про те, що "проведені реформи повністю відповідають рекомендаціям ЄС".

Цих заходів достатньо для того, щоб ЄС погодився на допомогу Іспанії без висунення додаткових вимог. Ситуація в країні кардинально відрізняється від грецького варіанта - іспанці готові до реформ, а їхні бюджетні проблеми не такі глибокі.

Однак за останні місяці Мадрид устиг серйозно зіпсувати стосунки з деякими регіонами, де почали зростати сепаратистські настрої. Так, густонаселена і багата Каталонія пригрозила проведенням референдуму про відділення від Іспанії. В умовах економічної кризи така подія стане справжньою катастрофою.

Питання: чи має Мадрид інструменти, щоб змусити Каталонію відмовитися від референдуму? Хоча офіційний представник Мадрида Сорайя Саенс де Сантамарія заявила: "Такі інструменти існують, ба більше, існує й уряд, який має намір їх використати".

Бунтівна Каталонія входить у список із п'яти іспанських регіонів, які вже запросили фінансову підтримку Мадрида. Останнім із регіонів учора стала Кастилія - Ла Манча, що зажадала від Мадрида близько 850 млн євро. Підтримки від уряду очікують також у Валенсії, Мурсії й Андалусії. Їхня сукупна потреба у фінансуванні оцінюється приблизно в 15 млрд євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram