ГоловнаСвіт

Італія: профспілки протестують проти скорочення держвидатків

Опозиція не готова бачити Маріо Монті прем'єром в майбутньому.

Італія: профспілки протестують проти скорочення держвидатків
Фото: EPA/UPG

Дві найбільші профспілки Італії промарширували через Рим в п'ятницю, 28 вересня, на знак протесту проти запропонованих прем'єр-міністром Маріо Монті скорочень державних витрат.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Нагадаємо, раніше цього тижня демонстранти, які виступають проти політики жорсткої економії, влаштували сутичку з поліцією в Мадриді і в Афінах, а на сталеварному заводі ILVA на півдні Італії почалися трудові заворушення.

"Ми зібралися тут, щоб висловити протест проти політики Монті, тому що досі він тільки знижував зарплати", - заявив представник найбільшої профспілки Італії CGIL Піо Сапатеррено.

Нагадаємо, в серпні коаліція Монті схвалила скорочення витрат, серед яких і в державному секторі, де заробітна плата "заморожена" вже більше ніж удвічі, а також скорочення фінансування охорони здоров'я.

Професори університетів, співробітники державної адміністрації та працівники сфери охорони здоров'я з профспілок CGIL та UIL припинили роботу на підтримку маршу до Колізею. До маршу також приєдналися сміттярі.

"На сьогодні я просто не бачу надії в майбутньому, особливо для молоді", - сказав колишній солдат Еміліо Амірагліа, який взяв участь у марші.

Раніше цього року профспілки протестували проти непопулярних реформ жорсткої економії і змін в правилах найму.

"Морити звіра голодом, послаблювати його, робити його неефективним, підривати його потенціал, переривати його місію - ось ті принципи, якими керується адміністрація уряду в державній політиці", - говориться в заяві лідерів CGIL з приводу страйку.

Щоб запобігти грецькому сценарію Монті підняв податки і скоротив пенсії, що вдарило по видатках домашніх господарств і поглибило кризу в Італії. Рівень безробіття в країні зріс до 10,7% в липні, а це найвищий показник з 2004 року.

З серпня обурення з приводу жорсткої економії і скорочення робочих місць призвело до зростання кількості трудових заворушень, в тому числі і на сталеварному заводі ILVA в Таранто і на алюмінієвому заводі в Сардинії.

Хоча Монті є найпопулярнішою політичною фігурою в Італії, зроблена ним в четвер заява про те, що він готовий обійняти пост прем'єр-міністра після парламентських виборів 2013 року, викликала хвилю скарг від опозиційних партій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram