ГоловнаСвіт

Ізраїль не атакуватиме Іран 2012 року

Нетаньягу заявив про можливість нападу на Іран наступної весни.

Ізраїль не атакуватиме Іран 2012 року
Биньямин Нетаньяху
Фото: bulletinhits.com

Ізраїльські ЗМІ пишуть, що промова прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу на Генасамблеї ООН про ядерні здобутки Ірану свідчить, що Ізраїль не починатиме війни з Ісламською Республікою цього року.

Проаналізувавши виступ Нетаньягу на засіданні Генасамблеї ООН у четвер, 27 вересня, коментатори дійшли висновку, що єврейська держава розпочне військові дії проти Ірану щонайшвидше на початку або всередині 2013 року.

"Вирішальний 2012 рік мине без рішучості", - пише ізраїльська газета Maariv у п'ятницю.

У своїй промові прем'єр-міністр дав зрозуміти, що Ізраїль атакуватиме іранські об'єкти зі збагачення урану, якщо останній вийде за межі встановленої Ізраїлем "червоної лінії" зі збагачення матеріалів, які можна використати для створення ядерної боєголовки.

Maariv та інша ізраїльська газета Yedioth Ahronoth написали, що, найімовірніше, Нетаньягу не віддаватиме наказу про напад до весни 2013 року, зважаючи на його передбачення, що доти Іран, можливо, накопичить достатньо 20-процентного урану для першої ядерної бомби. Тим часом на перших шпальтах ліберальної газети Haaretz і проурядового видання Israel Hayom згадано середину 2013 року.

Іран, який наполягає на виключно мирному характері своєї ядерної програми, заявив, що Нетаньягу висловив "безпідставні й абсурдні думки" і що Ісламська Республіка "залишає за собою повне право вжити заходів супроти будь-якого нападу". При цьому Ізраїль вважається єдиною країною на Близькому Сході, яка має ядерний арсенал.

Ізраїльські дипломати докладно не зупинялися на промові Нетаньягу, заявивши, що її головною метою було проілюструвати загрозу з боку Тегерана.

Міністр закордонних справ Авігдор Ліберман, відповідаючи на питання загальнонаціональної радіостанції Армії оборони Ізраїлю про те, чи говорив прем'єр-міністр про військовий удар по Ірану навесні, якщо санкції США та ЄС не перешкодять ядерній програмі Ісламської Республіки, сказав: "Ні, ні, я не заходив би так далеко".

"Прем'єр-міністр доніс до міжнародної спільноти, (що) якщо вони хочуть запобігти наступній війні, вони повинні запобігти ядерному Ірану", - резюмував Ліберман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram