ГоловнаСвіт

Сирійські повстанці почали "рішучий бій" в Алеппо

Бої киплять у 14 районах економічної столиці Сирії.

Сирійські повстанці почали "рішучий бій" в Алеппо
архивное фото

Сирійські повстанці заявили, що вони розпочали великий наступ в Алеппо в четвер, 28 вересня, напередодні "вирішального бою", щоб відвоювати найбільші міста країни в сил президента Башара Асада.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Активісти опозиції і кілька повстанських груп заявили про військові сутички повстанців з урядовими військами в 14 районах Алеппо. Попри це, масштаб бойових дію наразі не підтверджений незалежними джерелами.

На відео, розміщеному на сервісі YouTube, показано, як очільник найбільшої повстанської групи в Алеппо "Бригада Таухіи" Абдулкадир аль-Салех по рації оголошує про початок штурму.

"Тепер наступ на сили Асада почався на всіх фронтах, і з Божою допомогою цей день буде вирішальним в Алеппо", - сказав він.

За даними активістів, жертвам повстання проти режиму Асада стали більш ніж 30 тисяч осіб, і рівень насильства все зростає. Зараз сирійську ситуацію обговорюють світові держави, які зібралися на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, однак наразі вони не змогли дійти згоди щодо конфлікту в Сирії.

Агентство у справах біженців ООН повідомляє, що до 700 тисяч сирійців можуть утекти з країни до кінця 2012 року, що майже вчетверо більше за прогноз агентства, зроблений у червні. Наразі близько 294 тисяч сирійців утекли в сусідні Йорданію, Ірак, Ліван і Туреччину, більшість із них - протягом останніх двох місяців.

"Зараз це значний потік - 100 тисяч осіб у серпні, 60 тисяч - у вересні, а наразі 2-3 тисячі за день і за ніч", - заявив регіональний координатор Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Панос Мумтзіс.

Потік біженців виріс у серпні, коли армія почала застосовувати авіацію для боротьби з повстанцями, які контролюють міста в північних провінціях Алеппо і Ідліб. Тисячі людей утекли через кордон із Туреччиною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram