ГоловнаСвіт

Кенія заявила про захоплення найбільшого оплоту ісламістів у Сомалі

Ісламістські угруповання далі борються за контроль над сомалійськими територіями.

Кенія заявила про захоплення найбільшого оплоту ісламістів у Сомалі
Фото: EPA/UPG

Урядові війська Кенії та Сомалі захопили південне місто Кісмайо - останній великий населений пункт, який контролювало ісламістське угруповання "Аль-Шабааб", проте боротьба з повстанцями в передмістях триває.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на заяву кенійських військових.

Представник кенійських військових Сайрус Огун заявив, що кенійські сили оборони та сомалійські урядові війська змогли відбити Кісмайо у повстанців. Разом із кенійськими військами пов'язаному з "Аль-Каїдою" угрупованню протистоять сили Уганди, Бурунді та Джубуті.

"Наразі спротив мінімальний", - повідомив Огун агентство, додавши, що миротворчі війська Африканського союзу (АС) увійшли в Кісмайо вранці в п'ятницю.

Тим часом, за словами місцевих жителів, стрілянину чутно недалеко від пляжів, що приблизно за чотири кілометри від цього портового міста.

"Зараз ми чуємо обстріл із кораблів, а (повстанці) відповідають зенітними ударами", - розповів місцевий житель Ісмаїл Суглоу.

Представник "Аль-Шабааб" також повідомляє, що триває перестрілка між повстанцями та військами АС.

"Кораблі (АС) висадили кенійські війська на пляж Кісмайо минулої ночі. Зараз між нами і ними киплять запеклі бої", - заявив представник угруповання шейх Абу Мусаб Абдіасіс.

Кілька днів тому кенійські війська розбомбили місцевий аеропорт із запасами зброї та продовольства ісламістів. За даними агентства у справах біженців ООН, за минулий тиждень через військові дії місто покинули близько десяти тисяч осіб. А в серпні 2011 року влада Сомалі за підтримки Африканського союзу відвоювала в ісламістів кілька великих міст, а також столицю країни - Могадишо. Попри це, ісламістське угруповання, як і раніше, контролює південні та центральні регіони країни. Контроль над територією країни також намагаються здобути кілька інших ісламістських угруповань.

Зараз влада Сомалі на чолі з новим президентом Хасаном Шейхом Махмудом, який 10 вересня переміг на президентських виборах, продовжує боротися із громадянською війною, що почалася ще в 1990-х роках після падіння диктаторського режиму Мохаммеда Сіада Барре.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram