ГоловнаСвіт

У Греції демонстранти напали на поліцію

У відповідь сили безпеки застосували сльозогінний газ.

Грецька поліція застосувала сльозогінний газ проти молодих людей у капюшонах, які жбурляли в неї пляшки із пальною сумішшю та каміння, - десятки тисяч протестувальників вийшли на вулицю на знак протесту проти заходів бюджетної економії.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Нагадаємо, страйк приурочений до візиту делегації Євросоюзу, Міжнародного валютного фонду, а також Європейського центробанку, яка прибуде в країну для зустрічі з грецькою владою.

Сутички між поліцією і демонстрантами відбулися після того, як більш ніж 50 тисячі осіб попрямували до будівлі парламенту, скандуючи: "Ми не будемо підкорятися трійці (кредиторів)" і "ЄС, МВФ - геть!". Після завершення мітингу десятки вбраних у чорне молодих людей почали жбурляти каміння, "коктейлі Молотова" і пляшки в офіцерів поліції, які у відповідь застосували сльозогінний газ. Поліція переслідувала протестувальників на площі Синтагма, перед парламентом, тим часом у її закутку спалахнула невелика пожежа.

"Ми більше не можемо це терпіти. Ми не можемо виховувати наших дітей в таких умовах, - поскаржилася 54-річна вчителька і мати чотирьох дітей Діна Коку, яка живе на 1000 євро в місяць. - Ці підвищення податків і скорочення заробітної плати вбивають нас".

Традиційна літня перерва дозволила слабкій консервативній коаліції зберігати відносний спокій на вулицях, але профспілки прогнозують кінець затишшя.

"Учора іспанці вийшли на вулиці, сьогодні ми, завтра італійці, а наступного дня - всі народи Європи, - заявив Йоргос Харісіс, член однієї з найбільших профспілок країни - ADEDY. - Цим страйком ми посилаємо чіткий сигнал уряду і "трійці", що заходи (економії - Ред.) не пройдуть, навіть якщо за них проголосують у парламенті, бо дні уряду полічені".

В Афінах безпеку під час страйку забезпечували 3000 поліцейських, що удвічі більше, ніж зазвичай. Останній великий страйк пройшов у лютому. Тоді парламент схвалив законопроект жорсткої економії, а протестувальники натомість підпалювали магазини і банки.

Окрім більшості магазинів, музеїв і державних установ, до страйку приєдналися авіадиспетчери, що призвело до збоїв у розкладі польотів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram