ГоловнаСвіт

У Японії опозиція може очолити парламент

Експерти вважають, що це може стати причиною для занепокоєння в Пекіні та Сеулі.

У Японії опозиція може очолити парламент
Синдзо Абэ
Фото: news.mail.ru

Головна в країні опозиційна партія обрала своїм лідером колишнього прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе, що дозволить йому претендувати на пост глави уряду, а також може стати причиною для занепокоєння в Пекіні та Сеулі, які залучені до територіальної суперечки з Токіо.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Опитування показують, що Ліберально-демократична партія (ЛДП), повалена 2009-го після більш ніж 50 років практично безперервного правління, вважається фаворитом на виборах у нижню палату парламенту, які, як очікують, пройдуть у найближчі місяці. Партія, яка перемогла на виборах, призначає голову Кабінету міністрів.

П'ять років тому Абе достроково покинув свій пост, пославшись на погане здоров'я, і багато хто сумнівався в його поверненні в політику. Попри це, він усе-таки взяв участь у виборах. Головним суперником Абе на внутрішніх виборах у ЛДП був колишній міністр оборони Сігеру Ісіба. Однак Абе завоював довіру партії, зайнявши жорстку позицію з приводу територіального конфлікту між Японією і Китаєм через спірні незаселені острови Сенкаку, в шельфі яких було знайдено багаті поклади вуглеводнів. На початку вересня Японія купила три з п'яти островів у їхніх власників, що викликало гнів офіційного Пекіна та спровокувало хвилю масових антияпонських протестів у Китаї. Крім того, Абе пообіцяв відродити економіку країни.

"Японським океанам і територіям загрожують, і економіка стагнує через тривалу дефляцію і сильну єну, - заявив він на прес-конференції після свого обрання. - Моє завдання - подолати ці труднощі та побудувати сильну і процвітаючу Японію".

"Думаю, Китай буде стривожений, як і Корея", - сказав професор Софійського університету Коїті Накано після обрання Абе.

За словами Накано, перемога Абе може сприяти підвищенню рейтингу правлячої Демократичної партії прем'єр-міністра Есіхіко Нода, проте інші експерти кажуть, що виборці віддадуть перевагу ЛДП.

"Я не думаю, що хтось дасть Демократичній партії другий шанс", - заявив виконавчий директор мозкового центру Азіатського форуму Японії Кацухіко Накамура.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram