ГоловнаСвіт

​Іран засудив США за видалення опозиційної групи МЕК із терористичного списку

Жертвами групи стали тисячі іранців та іракців.

​Іран засудив США за видалення опозиційної групи МЕК із терористичного списку

Іран засудив США за заплановане видалення іранської опозиційної групи "Муджахадін халек" (МЕК) зі списку терористичних організацій.

Про це повідомляє агентство Reuters із посиланням на іранські ЗМІ.

Минулого тижня американські офіційні особи заявили, що державний секретар США Гілларі Клінтон ухвалила рішення видалити MEK зі списку на знак визнання політичної перемоги групи, на захист якої одного разу виступив іракський лідер і "архіворог" Ірану Саддам Хусейн.

Група, відома також як Народна організація моджахедів Ірану, закликає до повалення духовних лідерів Ірану і боролася разом із силами Саддама Хусейна під час ірансько-іракської війни 1980 року. МЕК також очолювала партизанську кампанію проти підтримуваного США шаха Ірану в 1970-х, зокрема напади на американські об'єкти.

"Зробивши цей крок, уряд Америки має відповісти за кров тисяч іранців та іракців, убитих членами цієї сектантської групи", - цитує агентство Mehr News слова прес-секретаря міністерства закордонних справ Ірану Раміна Мехманпараста.

США ухвалили рішення щодо групи після декількох років інтенсивного лобіювання з боку MEK, багато членів якої опинилися в Іраку, незважаючи на те, що групу не жалують у Багдаді після повалення Саддама Хусейна.

Сполучені Штати додав MEK у список іноземних терористичних організацій 1997 року. Але з тих пір група відмовилася від насильства і почала вести активну правову та громадську кампанію, щоб утратити "терористичний" статус і отримати схвалення американських державних посадових осіб.

Сполучені Штати неодноразово заявляли, що рішення про видалення МЕК зі списку терористичних організацій частково пов'язане з тим, що члени групи погодилися покинути табір Ашраф - іракську базу, де вони жили протягом десятиліть - і перемістилися на колишню американську військову базу в Багдаді, звідки їх повинні переселити за кордон.

Американські чиновники минулого тижня заявили, що остання велика група дисидентів переїхала з табору Ашраф на нове місце, поклавши край довгому протистоянню з іракською владою.

"Переїзд членів цієї терористичної групи з табору Ашраф в інше місце - зовсім неприйнятне виправдання... тоді як терористичний характер цієї групи ігнорується, - заявив Мехманпараст. - Якщо Америка видалить цю групу, з довгою історією терористичних дій, зі свого списку, це буде порушенням міжнародних зобов'язань і підірве міжнародні зусилля з боротьби проти тероризму".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram