ГоловнаСвіт

Бразильський суд дав YouTube 10 днів на видалення антиісламського фільму

Бразилія не вперше висуває звинувачення Google Inc.

Бразильський суд дав YouTube 10 днів на видалення антиісламського фільму
архивное фото

Бразильський суд у вівторок заборонив антиісламський фільм "Невинність мусульман", який спровокував масові протести у всьому мусульманському світі і дав відеохостингу YouTube 10 днів на видалення стрічки.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Рішення прийняв суд штату Сан-Паулу, де проживає найбільша кількість близькосхідних іммігрантів, через декілька годин після того, як президент Бразилії Ділма Руссефф розкритикував "ісламофобію" в західних країнах, виступаючи на сесії Генасамблеї ООН.

Позов проти скандального фільму подала Бразильська мусульманська група, Національний ісламський союз, а власника YouTube - Google Inc звинуватили в розміщенні кінокартини в мережі Інтернет. Мусульмани назвали стрічку "наступом і порушенням конституційного права на свободу віросповідання".

Оголошуючи про своє рішення суддя Гілсон Дельгадо Міранда сказала, що справа стосується свободи слова та необхідності захисту окремих осіб або груп людей від дій, які можуть розпалювати релігійну дискримінацію.

Відповідно до постанови суду, опублікованої в мережі Інтернет виданням Estado de S. Paulo, Міранда дійшла висновку, що заборона чогось протизаконного не може "образити" свободу думки і слова.

Це не перша постанова бразильського суду щодо Google. Раніше суд у справах про порушення порядку виборів видав ордер на арешт виконавчого директора Google в Бразилії після того, як компанія не видалила з YouTube відео зі звинуваченнями на адресу місцевого кандидата в мери.

Правові проблеми підкреслюють більш широкі питання про відповідальність, яку Google несе за зміст завантажених третіми особами файлів на свої веб-сайти, таких як ісламофобський фільм, в якому висміюють пророка Мухаммеда, що викликало хвилю протестів і насильства в мусульманському світі.

Нагадаємо, 21 вересня під час антиамериканських демонстрацій у Пакистані загинуло 15 осіб. За словами людей, причетних до створення фільму, розміщеного на YouTube, його режисером є 55-річний християнин-копт Накула Бесслі Накула з Каліфорнії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram