ГоловнаСвіт

Дії безпілотників США в Пакистані порівняли з терактами

У рамках дослідження було проведено більш ніж 130 інтерв'ю.

Дії безпілотників США в Пакистані порівняли з терактами

Операції американських безпілотників у Пакистані за ефектом можна порівняти з терористичними актами. Такі висновки містить дослідження "Життя під безпілотниками: Смерті, поранення і травми мирних пакистанців під час операцій американських безпілотників". Результати дослідження стали відомі у вівторок, 25 вересня.

Автори розвідки, співробітники юридичних факультетів Університету Нью-Йорка і Стенфорда, поставили перед собою мету з'ясувати, наскільки небезпечні авіаудари США для мирних пакистанців і чи не порушують вони норм міжнародного права.

У рамках дослідження відбулося понад 130 інтерв'ю. Серед респондентів були жертви авіаударів, родичі поранених і загиблих, очевидці операцій безпілотників, нинішні та колишні члени пакистанського уряду, представники найбільших партій Пакистану, юристи, медики, працівники гуманітарних організацій, правозахисники і журналісти.

Автори роботи дійшли висновків, що "безпілотні війни" за ефектом можна порівняти з терактами. "Безпілотники літають над населеними пунктами на північному сході Пакистану цілодобово і без попередження завдають ударів по домівках, транспортних засобах, громадських місцях, - сказано в доповіді. - Їхня присутність провокує в чоловіків, жінок і дітей постійне почуття занепокоєння і завдає психологічних травм".

Нерідко пакистанці, які стають свідками авіаудару, бояться допомогти постраждалим, оскільки безпілотники регулярно завдають ударів по рятувальниках, пишуть автори доповіді. Крім того, родичі людей, загиблих унаслідок операцій безпілотників, часто бояться бути на похоронах своїх близьких, оскільки безпілотники завдають ударів і по учасниках похорону.

Зазначають також, що, зважаючи на повідомлення ЗМІ та звіти американських спецслужб, не можна оцінити реальні результати "безпілотної війни". Американський уряд рідко визнає факт убивства мирних жителів і регулярно занижує кількість загиблих серед цивільного населення. Створенню ілюзії боротьби з терористами сприяє низка хитрощів: зокрема, в офіційних звітах усі вбиті повнолітні чоловіки фігурують як "бойовики", незалежно від того, були вони ними чи ні.

Відтак автори доповіді не вважають "безпілотну війну", офіційною метою якої проголошено боротьбу з терористами, виправданою і закликають світову спільноту засудити адміністрацію президента США Барака Обами за авіаудари в Пакистані.

Це не перший звіт про результати "безпілотної війни" в Пакистані з претензією на незалежність. 2011 року британське Бюро журналістських розслідувань опублікувало свою доповідь, у якій, зокрема, повідомляло, що американські спецслужби значно занижують кількість убитих мирних жителів. Від 2004 року, коли було завдано першого удару з безпілотника, жертвами нальотів стали щонайменше 2 292 людини, з них 385 - мирні жителі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram