ГоловнаСвіт

Колумбійська мирна угода не покладе край насильству, - доповідь

Більшість колумбійців підтримують ідею переговорів між конфліктуючими сторонами.

Колумбійська мирна угода не покладе край насильству, - доповідь
Фото: moe-online.ru

Міжнародна кризова група опублікувала доповідь, в якій зазначено, що мирна угода між владою Колумбії та повстанцями з угруповання РЗСК (Революційні збройні сили Колумбії) не покладе край насильству, і бойовики продовжуватимуть боротьбу з силами уряду.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Нагадаємо, на початку вересня президент Колумбії Хуан Мануель Сантос заявив, що мирні переговори з РЗСК почнуться наступного місяця, назвавши майбутню угоду дорожньою картою "остаточного миру". Переговори будуть проходити в Осло, Норвегія, і продовжаться на Кубі. Тим часом жертвами конфлікту, який триває вже понад 50 років, стали десятки тисяч осіб.

"Побоювання з приводу мирних переговорів тактично перебільшено опонентами. Але ті, хто підтримує політичне врегулювання, також повинні стримувати свої очікування. Угода не покладе край насильству, - йдеться в доповіді кризової групи. - Ймовірно, деякі елементи РЗСК відмовляться скласти зброю. Особливо ті, хто серйозно залучений до торгівлі наркотиками. Як і раніше залишиться значна загроза безпеці з боку незаконних збройних формувань в особі офіційно демобілізованих воєнізованих груп та інших організованих злочинних угруповань".

Після проведення таких великих реформ, як повернення землі селянам, що розцінювалося як "дорожня карта" до переговорів, Сантос намагається робити те, що не зміг здійснити жоден колумбійський уряд із 1964 року - досягти угоди з РЗСК.

Остання спроба укласти мирну угоду, здійснена більше десяти років, провалилася, і сприяла нарощуванню бойових сил РЗСК. Проте наразі повстанці втратили свої позиції після важких ударів по їх керівництву та фінансуванню.

У 32-сторінковій доповіді Міжнародної кризової групи зазначено, що Колумбія, ймовірно, має "навіть більше, ніж шанс" на успіх у переговорах цього разу, оскільки повстанці не перешкоджають переговорам, які підтримує більшість колумбійців.

Сантос стверджує, що його уряд зробив висновки з помилок попередніх лідерів, які намагалися, але не змогли закріпити мирну угоду, і він із великою обережністю ставиться до можливого успіху переговорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram