ГоловнаСвіт

Китай - Японії: ми не потерпимо порушення суверенітету

Представники двох сторін територіальної суперечки зустрілися в Пекіні.

Китай - Японії: ми не потерпимо порушення суверенітету
архивное фото
Фото: news2000.com.ua

Заступник міністра закордонних справ КНР Чжан Чжицзюнь під час зустрічі зі своїм японським колегою заявив, що Китай не потерпить порушення свого суверенітету.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Проте заступник міністра закордонних справ Японії Чіка Каваї приїхав у Китай з офіційним візитом у спробі послабити напруженість навколо спірних островів Сенкаку (китайська назва Дяоюйтай) в Східно-Китайському морі. Безлюдні острови стали об'єктом суперечки між Японією і Китаєм після того, як було виявлено, що вони знаходяться поблизу багатих промислових ділянок та потенційно величезних запасів нафти і газу. До територіальної суперечки також приєднався Тайвань.

"Китай ніколи не терпітиме жодних односторонніх дій з боку Японії, які шкодять китайському територіальному суверенітету", - сказав Чжан представнику Японії.

"Японія повинна позбутися ілюзій... і використовувати конкретні дії, щоб виправити свої помилки і повернутися до консенсусу і домовленостей, досягнутих лідерами наших двох країн", - підкреслив Чжан.

Чжан також назвав "націоналізацію" спірних островів Японією "серйозним нехтуванням історичними фактами і міжнародною юриспруденцією".

Нагадаємо, що територіальна суперечка спровокувала хвилю антияпонських протестів у Китаї, в результаті чого багато японських підприємств змушені були припинити свою діяльність у цій країні. Крім того, пекінським видавництвам заборонили друкувати книги про Японію, а гастролі знаменитого китайського піаніста Юнді Лі в Японії були скасовані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram