ГоловнаСвіт

Держдепартамент США розлютився на CNN через щоденник загиблого посла

Вчинок телеканалу назвали "огидним".

Держдепартамент США розлютився на CNN через щоденник загиблого посла
Кристофер Стивенс

Сім'я американського посла в Лівії Крістофера Стівенса, убитого в Бенгазі, попросила Держдепартамент США втрутитися в історію з публікацією даних з особистого щоденника покійного. Рідні Стівенса виступили проти публікації.

Репортажі, котрі ґрунтуються, як стверджує сім'я, на змісті щоденника, зробив телеканал CNN, до якого потрапили нотатки покійного. У керівництві Держдепартаменту вчинок телеканалу назвали "огидним". Старший радник держсекретаря Гілларі Клінтон Філіп Райнс зазначив, що це момент в історії CNN, яким не можна пишатися.

WSJ пише, що не відомо, як щоденник Стівенса, написаний від руки, опинився в журналістів. У повідомленні на сайті CNN сказано, що його знайшли на підлозі в консульстві, де напали на посла.

У відповідь на критику CNN поширило заяву, з якої випливає, що спочатку телеканал не хотів публікувати дані зі щоденника "через повагу до родини", проте потім журналісти вирішили, що в записах Стівенса є інформація, яку слід оприлюднити.

Представники CNN стверджують, що повідомили родину посла про знайдений щоденник одразу після його виявлення. Як пише WSJ, родичі Стівенса попросили телеканал віддати щоденник і не публікувати його вмісту. Під час телефонної розмови, яку організував Держдепартамент і яка відбулася 14 вересня, представники CNN пообіцяли нічого не публікувати, допоки родичі не ознайомляться з умістом журналу.

Утім, згодом автор одного з репортажів телеканалу з Лівії розповів в ефірі, що Стівенса турбував рівень безпеки в Бенгазі, а також, що посол вважав себе внесеним у "розстрільний список" "Аль-Каїди". Журналіст послався на якесь джерело, близьке до Стівенса, однак родина вбитого висловила впевненість, що інформацію взято зі щоденника.

Повідомлення про те, що Стівенс переймався власною безпекою, стало підставою для критики з боку Конгресу на адресу адміністрації Барака Обами: її звинуватили в тому, що американським дипломатам у Бенгазі не забезпечили належного захисту.

Згодом журналіст, який робив репортаж для CNN про Стівенса, зізнався, що використовував дані зі щоденника посла. Водночас у заяві телеканалу зазначено, що інформацію про відсутність у Бенгазі належного рівня безпеки підтверджували й інші джерела. За словами представників CNN, громадськість має право знати про прогалини Держдепартаменту. У заяві також наголошено, що, можливо, саме натяк на помилки влади і є причиною нападок Держдепартаменту на телеканал.

У повідомленні на сайті CNN йдеться, що виявлений щоденник є нотатником у твердій палітурці, в якому списано тільки сім сторінок.

Крістофер Стівенс разом із ще чотирма американцями загинув 11 вересня внаслідок  нападу на консульство в Бенгазі. Напад став реакцією на створений у США фільм "Невинність мусульман", у якому негативно зображено пророка Мухаммеда. Влада США назвала подію терористичною атакою й не виключила, що за нею стоїть "Аль-Каїда".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram