ГоловнаСвіт

​Ахмадінежад: Іран готовий захищатися від нападу Ізраїлю

Пан Гі Мун попередив іранського президента про наслідки його заяв.

​Ахмадінежад: Іран готовий захищатися від нападу Ізраїлю
Махмуд Ахмадинежад
Фото: www.ansar.ru

Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад заявляє, що його країна не сприймає всерйоз погроз Ізраїлю про напад, але готова захищатися.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу дав зрозуміти, що Ізраїль може вдарити по іранських ядерних об'єктах, і розкритикував позицію президента США Барака Обами стосовно дипломатичного впливу на Тегеран. У свою чергу, Іран заперечує, що розробляє ядерну зброю, і стверджує, що його атомна програма має мирний характер і скерована на виробництво електроенергії.

"По суті, ми не сприймаємо всерйоз загроз сіоністів... Маємо всі оборонні засоби, і ми готові захищати себе", - заявив Ахмадінежад журналістам у Нью-Йорку, де він бере участь у сесії Генеральної асамблеї ООН.

"Хоча ми повністю готові захищати себе, ми не сприймаємо таких погроз серйозно", - сказав він, виступаючи через перекладача.

Амір Алі Хаджізаде, бригадний генерал у Корпусі вартових ісламської революції (КВІР), заявив у неділю, що Іран може завдати превентивного удару по Ізраїлю, якщо буде впевнений, що єврейська держава готується напасти на нього.

"Ядерне питання не є проблемою. Але підхід Сполучених Штатів до Ірану має значення, - сказав Ахмадінежад журналістам. - Ми готові до діалогу, до фундаментального вирішення проблем, але за умов справедливості і взаємної поваги".

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у неділю перед щорічним зібранням світових лідерів на Генеральній асамблеї ООН попередив Ахмадінежада про небезпеку його суперечливих промов.

У попередні роки Ахмадінежад використовував свої виступи в ООН, щоб захистити ядерну програму Ірану, і для нападок на Ізраїль, Сполучені Штати та Європу. Він також поставив під сумнів Голокост і те, що в терактах 11 вересня 2001 року у США відповідальні 19 викрадачів літаків. Після його заяв західні посли зазвичай залишали залу на знак протесту.

На 67-й за ліком сесії Генасамблеї ООН обговорюватимуть ядерну програму Ірану, а також сирійський конфлікт, проте дипломати ООН сумніваються, що ці питання будуть вирішені найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram