ГоловнаСвіт

В Ірані заарештували сина екс-президента

Експерти пов'язують повернення Мехді Хашемі на батьківщину зі зростаючим упливом його батька.

В Ірані заарештували сина екс-президента
Фото: droi.wordpress.com

В Ірані, після повернення з Лондона, заарештовано сина екс-президента Алі Акбара Хашемі Рафсанджані - Мехді Хашемі, повідомляє агентство "Рейтер".

Хашемі звинувачують в участі в антиурядових акціях протесту, організованих після президентських виборів 2009 року, після перемоги Махмуда Ахмадінеджада. В акції протесту також брала участь сестра затриманого - Фаезе Хашемі. Її також було затримано під час розгону демонстрантів, але пізніше відпустили. Водночас її брат покинув країну.

Між тим, 22 вересня Фаезе почала відбувати покарання - в січні 2012 року її засудили до шести місяців в'язниці. Згідно з даними агентства, її засуджено за інтерв'ю опозиційному сайту, в якому вона розкритикувала порушення владою прав людини, а також зовнішню політику Тегерана.

Експерти розцінюють повернення Мехді Хашемі як спробу домовитися з урядом Ірану. Аналітики також не виключають, що приїзд Хашемі пов'язаний із посиленням впливу його батька, який виступив як один із організаторів недавнього саміту Руху неприєднання, що недавно проходив у Тегерані.

Хашемі Рафсанджані, який очолював Іран з 1989-го по 1997 рік, вважають однією з найвпливовіших фігур у країні. Так, його вважають близьким соратником лідера Ісламської революції, аятолли Рухолли Хомейні. Незважаючи на це, в останні роки його популярність зменшилася, і він неодноразово захищав опозицію. Крім того, Рафсанджані з початку 2000-х років очолює Раду доцільності - дорадчий орган при вищому керівнику Ірану. До 2011 року він також входив до керівництва Ради експертів, в чиї повноваження входить обрання вищого керівника країни.

2005 року Рафсанджані взяв участь у президентській гонці, але програв Ахмадінежаду. На президентських виборах 2009 року він не виставляв свою кандидатуру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram