ГоловнаСвіт

Індія: повені та зсуви залишили більше мільйона осіб без даху над головою

Жертвами стихії стали 35 осіб.

Індія: повені та зсуви залишили більше мільйона осіб без даху над головою
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Жертвами повеней і зсувів, які почалися після цього, на північному сході Індії стали 35 осіб, понад мільйон  залишилися без притулку.

Про це повідомляє агентство "Рейтер" із посиланням на індійських чиновників.

Так, щонайменше 21 особа загинула внаслідок обвалів і ще вісім зникли безвісти в гірському штаті Сіккім, заявив представник влади штату А.С. Тобгей. Окрім того, в "чайному" штаті Ассам, який іще не оговтався від повеней, що обрушилися на нього в липні, вісім людей загинули і 20 зникли безвісти, повідомляє поліція. Ще чотири особи загинули під час зсувів у штаті Аруначал-Прадеш.

За словами високопоставленого чиновника з відомства боротьби з надзвичайними ситуаціями в Ассамі, потерпілі від повеней люди знаходять прихисток у таборах або поряд із дорогами.

Військові й федеральні команди реагування на стихійні лиха на вертольотах і гумових човнах перевозять людей на височини, куди ще не добралася вода, що вийшла з берегів річок. Для розміщення індійців, які залишилися без притулку, відкрито майже 100 притулків.

Нагадаємо, в липні під час повеней у штаті Ассам загинули не менш ніж 110 осіб, 400 тисяч залишилися без притулку. Прем'єр-міністр Індії Манмохан Сінгх назвав лихо найгіршим за останні роки.

За останні 60 років уряди

Індії, що змінюють один одного, побудували численні захисні дамби уздовж більшої частини річки Брахмапутра, яка є головною  в штаті Ассам і живиться за рахунок мусонних дощів і танення льодів у горах. Однак експерти стверджують, що дамби не тільки в жахливому стані, але й дискредитували себе як засіб боротьби з повенями.

Унаслідок повеней у штаті Ассам було затоплено три національні парки, в тому числі Національний парк Казіранга, де живуть дві третини найбільших в Азії однорогих носорогів. Деякі тварини були змушені тікати з парку на довколишні пагорби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram