ГоловнаСвіт

Німецьке космічне агентство планує лагодити в космосі несправні супутники

У компанії планують створити телекерований із Землі або навколоземної орбіти апарат.

Німецьке космічне агентство планує лагодити в космосі несправні супутники

Німецьке аерокосмічне агентство DLR має намір вирішити проблему обслуговування та повернення в стрій дорогих супутників, які сьогодні перетворюються на сміття через різноманітні поломки. DLR уже підписало з компанією Astrium GmbH контракт на створення супутника-ремонтника, який зможе захоплювати дефектні супутники та лагодити їх.

На розробку концепції і дизайну апарату, що наразі більше схоже наукову фантастику в чистому вигляді, виділено 15 млн євро. Робота триватиме один рік.

Супутник-ремонтник буде багатофункціональним і за своїми можливостями зможе зрівнятися з космонавтом у скафандрі. Ремонтник зможе захоплювати зламані космічні апарати маніпулятором, виконувати дозаправку, зарядку акумуляторів, ремонт або зіштовхувати "безнадійні" апарати з орбіти.

У Astrium планують створити надійний телекерований із Землі або навколоземної орбіти апарат, який стане в нагоді не тільки для комерційно вигідного обслуговування супутників, але й для будівництва орбітальних промислових комплексів.

Спочатку фахівці компанії протестують і сертифікують необхідні технології на Землі, а потім перевірять їх у реальних умовах. Для цього в космос буде запущено два супутники: ремонтника і "клієнта".

Якщо ця місія під назвою DEOS увінчається успіхом, ремонт і обслуговування супутників на орбіті стануть доступні й не зажадають найскладніших і небезпечних пілотованих місій. Окрім того, з'явиться можливість повернути в стрій дорогі супутники, які цілком справні, але, наприклад, вичерпали запас палива.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram