ГоловнаСвіт

ООН закликала розслідувати тортури в грузинських в'язницях

Грузія ратифікувала Конвенцію проти катувань.

ООН закликала розслідувати тортури в грузинських в'язницях
Навм Пиллэй
Фото: EPA/UPG

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей закликала грузинський уряд покарати співробітників тюрми, знятих на відео, в якому вони знущаються над в'язнями.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Піллей заявила, що влада цієї колишньої радянської республіки повинна дотримуватися міжнародних законів, що забороняють тортури.

"Ми закликаємо уряд забезпечити, щоб усі звинувачення в порушеннях прав людини, а не тільки ті, які показано в цих відеороликах, були оперативно, неупереджено та ефективно розслідувані, а винуватці притягнені до відповідальності", - заявив прес-секретар Верховного представника ООН з прав людини Руперт Колві на прес-брифінгу в Женеві.

Після того, як цього тижня телеканали "Маестро" і "Дев'ятий" показали кадри жорстокого побиття і зґвалтувань, демонстранти вийшли на вулиці Тбілісі й інших міст на знак протесту проти жорстокого поводження з в'язнями в Глданській тюрмі.

У четвер, коли президент країни Михайло Саакашвілі намагався припинити протести через скандал навколо тортур над в'язнями, міністр внутрішніх справ Грузії Бачо Ахалая подав у відставку,.

"Ці відео по-справжньому шокують... У них показано, як  тюремні наглядачі піддавали ув'язнених фізичному та сексуальному насильству, принижували і словесно ображали їх", - заявив Колві.

Рада ООН з прав людини підтримала Саакашвілі, який засуджує лиходійство, а також запевнення його уряду, що скандальні випадки розслідують, і висловила сподівання, що обіцянки "оперативно втілять в ефективні та прозорі дії".

За словами Колві, Грузія ратифікувала Конвенцію проти тортур, а також протокол, який дозволяє національним і міжнародним експертам робити неоголошені візити в місця утримання під вартою.

"Побоювання з приводу жорстокого поводження з ув'язненими в Грузії порушували в різних групах ООН з прав людини протягом багатьох років, зокрема, послідовно у звітах власного омбудсмена Грузії Георгія Тугуші", - зазначив Колві, говорячи про екс-омбудсмена, якого в четвер призначили міністром з виконання покарань, пробації та юридичної допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram