ГоловнаСвіт

Франція заборонила протести проти антиісламських карикатур

Французький мусульманський лідер закликав жителів країни до спокою.

Франція заборонила протести проти антиісламських карикатур
Фото: slon.ru

Франція в п'ятницю заявила про заборону проводити вуличні протести через карикатури, що ображають пророка Мухаммеда, які опублікував французький сатиричний журнал "Шарлі ебдо" цього тижня.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Нагадаємо, на обкладинці журналу зображено імама в інвалідному візку, що його везе ортодоксальний іудей. Імам при цьому говорить: "Нічого смішного", а поряд розміщено напис "Недоторканні-2" - це пародія на французький фільм "Недоторканні" про інваліда та його темношкірого помічника. Крім того, в самому журналі містяться карикатури з оголеним пророком Мухаммедом.

Міністр внутрішніх справ Мануель Вальс заявив, що префекти по всій країні отримали наказ заборонити будь-які протести з цього питання і придушити протести, якщо заборону буде порушено.

"Не буде ніяких винятків. Демонстрації буде заборонено та припинено", - сказав він.

Французький мусульманський лідер також закликав до спокою, в той час, коли вийшов новий тираж із карикатурами на пророка. Картинки у "Шарлі ебдо" можуть спровокувати нову хвилю заворушень у мусульманському світі. Нагадаємо, антиісламський фільм американського виробництва "Невинність мусульман" став причиною штурму на консульства США й інших західних країн в арабських країнах. Під час заворушень також  убито посла США в Лівії Крістофера Стівенса.

Мохаммед Муссауї, лідер Французької мусульманської ради (CFCM), назвав фільм і карикатури "актами агресії", але закликав французьких мусульман не виходити на вулиці для участі в несанкціонованому протесті.

"Я повторюю заклик CFCM не протестувати - будь-який протест може бути контрпродуктивним", - заявив Муссауї, виступаючи в ефірі  французької радіостанції RFI.

Після того, як карикатури було вперше опубліковано, Париж наказав закрити французькі посольства, школи і культурні центри в 20 мусульманських країнах.

У Парижі поліція перебуває в стані підвищеної бойової готовності, після того, як заплановані деякими мусульманськими групами протести було заборонено.

Сатиричний журнал "Шарлі ебдо", паризькі офіси якого нині перебувають під охороною поліції, кинув виклик критикам, вирішивши випустити новий тираж із карикатурами. Незважаючи на хвилю критики, наклад продали протягом декількох хвилин минулої середи. Видання стверджує, що карикатури служать лише для того, щоб посміятися над галасом, до якого призвів фільм.

Французькі ЗМІ показали по телебаченню кадри з посольства в своїй колишній колонії Тунісі, де ісламістський уряд також встановив заборону на протести проти карикатур. Дипмісію оточено колючим дротом, її охороняють солдати.

Між тим, у четвер близько 100 Іранців влаштували акцію протесту перед посольством Франції в Тегерані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram