ГоловнаСвіт

Відео зі знущаннями в грузинській в'язниці оцінили в $2 млн

Генпрокуратура звинувачує опозицію в організації катувань.

Відео зі знущаннями в грузинській в'язниці оцінили в $2 млн
Фото: media.ge

Колишній тюремник Володимир Бедукадзе, що знімав катування ув'язнених у глданській тюрмі в Тбілісі, отримав за цей відеозапис два мільйони доларів.

Про це повідомляє "Грузія Online" з посиланням на прокуратуру.

Із заяви генерального прокурора Грузії Муртаза Зоделави, як повідомляє "Інтерфакс", випливає, що гроші заплатили якісь замовники відеозйомки. Однак, хто конкретно виплатив зазначену суму, чиновник не уточнив.

Кадри тортур у глданській тюрмі №8 (Глдані - один із районів Тбілісі) днями було показано в ефірі грузинських опозиційних телеканалів. На відео потрапили епізоди, де ув'язнених б'ють і ґвалтують кийками. Телевізійники заявили, що отримали запис від Бедукадзе.

Володимир Бедукадзе в минулому працював у глданській в'язниці. За офіційними даними, його звільнили у травні 2012 року. Після звільнення колишній тюремник залишив Грузію і перебрався до Бельгії. 18 вересня, коли продемонстрували скандальні кадри, Бедукадзе виступив в ефірі опозиційного "9 каналу" (зв'язавшись із журналістами допомогою Skype) і заявив, що тортури нібито здійснювали за вказівкою голови МВС Бачо Ахалаї і з відома міністра у справах виконання покарань Хатуни Калмахелідзе.

МВС Грузії повідомило, що винуватих у знущаннях над ув'язненими затримано,  Бедукадзе, який встиг покинути Грузію, офіційно оголошено в розшук. При цьому в міністерстві заявили, що організатором тортур був  прихильник опозиції Тамаз Тамазішвілі, який перебуває в тій самій глданській в'язниці. За офіційною версією, він домовився з тюремниками, щоб ті (за винагороду) били інших ув'язнених і знімали це на відео (отримуючи таким чином компрометуючі матеріали, які опозиція може використовувати проти влади).

Відео, за словами генерального прокурора Грузії, призначалося для передачі "третій особі" (тобто опозиціонер, якийперебуває у в'язниці, за офіційною версією, виступав у ролі посередника). Ім'я цієї "третьої особи" прокуратура не називає.

Тамаз Тамазішвілі є прихильником опозиційної коалиції "Грузинська мрія", створеної мільярдером Бідзіною Іванішвілі. Покарання він відбуває за незаконне зберігання зброї.

В опозиції звинувачення в організації катувань відкинули. Лідер "Грузинської мрії" заявив, що його соратник Тамазішвілі до цього не причетний.

Історія про тортури в глданській в'язниці викликала в Грузії великий резонанс. У Тбілісі й інших містах відбулися акції протесту, в яких брали участь родичі ув'язнених, а також представники опозиції. Вони вимагали відставки міністра у справах виконання покарань та інших представників керівництва країни.

Міністр у справах покарань Хатуна Калмахелідзе погодилася піти у відставку. На звільнене місце президент Грузії Михайло Саакашвілі вирішив призначити Георгія Тугуши, який нині займає пост омбудсмена.

Влада Грузії пообіцяла покарати винуватих, а також реформувати пенітенціарну систему. До завершення реформи планують направити в тюрми поліцейських, щоб вони наглядали там за порядком.

Тюремний скандал розгорівся в Грузії менш ніж за два тижні до виборів у парламент. Вони призначені на 1 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram