ГоловнаСвіт

Pussy Riot присудили премію імені Леннона

Нагороду отримає чоловік засудженої учасниці групи.

Pussy Riot присудили премію імені Леннона
Фото: EPA/UPG

Групі Pussy Riot присудили премію миру імені Джона Леннона.

Нагороду отримає 21 вересня в Нью-Йорку Петро Верзілов, чоловік засудженої учасниці групи Надії Толоконникової.

Премію, яку присуджують раз на два роки, заснувала художниця і співачка Йоко Оно в пам'ять про свого чоловіка, пише Lenta.ru.

Йоко Оно вручить нагороду спільно з виконавчим директором правозахисної організації Amnesty International у США Сюзан Носсел. За словами Оно, вона вирішила нагородити учасниць групи за їхній унесок у справу боротьби за свободу самовираження жінок.

Продовження утримання в умовах тюрми в цьому випадку, на мою думку, непродуктивне. Вважаю, що тут цілком достатньо умовного покарання.

— Дмитро Медведєв, прем'єр-міністр РФ

Крім Pussy Riot, нагороди удостоїлися ще чотири особи: Рейчел Коррі - американська активістка, яка боролася за права палестинців в Ізраїлі й загинула 2003 року; покійний письменник Крістофер Хітченс і Джон Перкінс, активіст і автор книги Confessions of an Economic Hit Man, виданої 2004 року. Ім'я п'ятого лауреата поки невідомо ЗМІ.

Нагадаємо, німецький депутат Європарламенту від фракції "Зелені - Європейський вільний альянс" Вернер Шульц висунув учасниць Pussy Riot на щорічну премію ЄП "За свободу думки" імені Андрія Сахарова.

Трьох учасниць панк-групи Pussy Riot Катерину Самуцевіч, Марію Альохіну та Надію Толоконникову в серпні 2012 року російський суд засудив до двох років колонії загального режиму за акцію проти чинної влади в храмі Христа Спасителя. Представники міжнародної спільноти різко засудили цей вирок, як і саме переслідування учасниць панк-групи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram