ГоловнаСвіт

В Індії триває загальнонаціональний страйк проти економічних реформ

Протестувальники по всій країні блокують рух транспорту.

В Індії триває загальнонаціональний страйк проти економічних реформ
архивное фото

У деяких штатах Індії в четвер не працюють школи, магазини і державні установи, оскільки протестувальники перекрили дороги і перешкоджають руху залізничного транспорту в рамках одноденного загальнонаціонального страйку проти широких економічних реформ, оголошених урядом минулого тижня.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Головна опозиційна партія "Бхаратія Джаната Парті" (БДП), до якої приєдналися дрібні ліві і праві партії, закликала до страйку на знак протесту проти 14%-го підвищення цін на паливо, а також рішення уряду, яке передбачає можливість відкривати в Індії іноземні супермаркети. Ці заходи, спрямовані на різке підвищення економічного зростання Індії, викликали політичну бурю протестів. Найближчий союзник прем'єр-міністра Манмохана Сінгха вийшов з правлячої коаліції, що підвищує ризик дострокових виборів.

Найбільше в результаті страйків постраждало велике місто і адміністративний цент Бангалор. Водночас у Мумбаї - фінансовій столиці країни - банки та офіси працюють у звичайному режимі. У Нью-Делі закриті підприємства у виборчих округах БДП, проте центральний діловий район продовжує працювати.

Вранці у всій країні було заблоковано рух автотранспорту і поїздів, оскільки протестувальники сиділи на залізничних коліях, а також узяли в облогу деякі автобусні депо. Прихильники БДП і інших опозиційних партій також заблокували деякі дороги палаючими шинами.

"Якщо ми не будемо протестувати зараз, центральний уряд дозволить усунути бідні сім'ї та родини середнього класу", - сказала одна з протестувальниць.

В адміністративному центрі штату Орісса місті Бхубанешвар також закриті урядові установи, підприємства, школи і банки. Така ситуація спостерігається і в інших містах, у тому числі в адміністративному центрі штату Андхра-Прадеш місті Хайдарабад, де розміщуються місцеві відділення Microsoft Corp і компанії Google Inc. Поліція затримала десятки прихильників опозиції, які блокували роботу найбільшої автобусної станції в штаті Андхра-Прадеш.

У Бангалорі, більшість з 3500 співробітників, що працюють в Intel Corp, і близько 10 тисяч співробітників Cisco Systems Inc попросили працювати з дому, сказали представники компаній. Infosys Ltd і Wipro Ltd надали працівникам вихідний день, але попросять їх вийти на роботу в суботу.

Найбільша індійська партія "Індійський національний конгрес" відмовилася від збільшення цін на паливо на початку цього року після того, як стикнулася зі схожим страйком. Деякі представники партії натякнули, що подорожчання літра дизельного палива до 5 рупій можна було б уникнути, а новий ліміт на пільгові газові балони для приготування їжі можна підняти.

БДП прагне використовувати народний гнів проти підвищення цін на паливо і роздрібних реформ, які, за побоюваннями багатьох власників невеликих магазинчиків, віднімуть їх засоби до існування напередодні державних виборів цього року і національних виборів, призначених на 2014 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram