ГоловнаСвіт

В Іспанії економічна криза сприяє сепаратизму Каталонії

Жителі автономного регіону сумніваються в здобутті незалежності.

В Іспанії економічна криза сприяє сепаратизму Каталонії
архивное фото
Фото: tsn.ua

В Іспанії економічна криза розпалює сепаратистські настрої серед каталонців у Барселоні, які вимагають надати незалежності їхній автономній області, що непокоїть Мадрид.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Цього тижня король Хуан Карлос і прем'єр-міністр Маріано Рахой закликали до національної єдності, щоб подолати найгірше за останні десятиліття спадання. Король попросив про єднання, яке допомогло побудувати демократію після смерті диктатора Франсіско Франко 1975 року.

Попри це, прагнення Каталонії до незалежності ніколи не було таким сильним. Цей багатий регіон на північному сході Іспанії є джерелом однієї п'ятої економічної продукції країни і домівкою для 16% іспанців. Більш ніж половина каталонців виступає за створення окремої держави. Зокрема, минулого тижня тисячі каталонців вийшли на демонстрацію в Барселоні з вимогою незалежності для автономної області.

Деякі каталонці сподіваються на незалежність регіону найближчим часом.

"Це буде важкий і довгий процес... Для того, щоб ми здобули незалежність, необхідно провести референдум, а вони (уряд, - ред.) не дозволять нам цього", - сказав медбрат Хосе Марія Пратс, який приєднався до маршу протесту.

Сепаратистські настрої каталонців ґрунтуються на переконанні, що Мадрид фінансово виснажує регіон. Центральний уряд збирає більшість податкових платежів, а потім перерозподіляє їх між 17 іспанськими областями, кожна з яких має власні школи та лікарні. Щороку каталонці кажуть, що платять на 16 мільярдів євро більше податків, аніж витрачає регіональний уряд.

"Криза показала, що регіональна модель фінансування в Іспанії не працює. Немає жодних сумнівів, що ми повинні просуватися до федеральної системи оподаткування", - сказав Хосе Ігнасіо Конде-Руїс, заступник керівника мозкового центру FEDEA.

Спалах сепаратизму в Каталонії стався важкої для прем'єр-міністра пори. Нині Рахой намагається взяти під контроль дефіцит бюджету Іспанії, щоб не вдаватися до фінансової допомоги від ЄС, яку вже отримують Греція, Ірландія та Португалія. Крім того, він погрожує втручатися в управління областями, які не можуть контролювати свої бюджети. Каталонія, радше за все, цьогоріч перевищить дефіцит бюджету і буде змушена попросити в Мадрида 5 мільярдів євро для погашення боргу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram