ГоловнаСвіт

Ізраїль провів військові навчання на кордоні з Сирією

Єврейська держава стурбована загрозою з боку Ірану і Сирії.

Ізраїль провів військові навчання на кордоні з Сирією
Фото: EPA/UPG

Армія оборони Ізраїлю несподівано провела великомасштабні військові навчання на окупованих Голанських висотах, таким чином продемонструвавши свою боєготовність на тлі напруженості навколо ядерної програми Ірану і громадянської війни в Сирії.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Прес-секретар ізраїльської армії заявив, що ці навчання входять в звичайний графік. За його словами, аналогічний захід проводився в цей час рік тому.

Нагадаємо, 3 вересня прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху закликав світову спільноту визначити чітку межу для ядерної діяльності Ірану. Ізраїль вважає ядерну програму Ірану загрозою для свого існування і готовий завдати військового удару по Ісламській Республіці.

Вранці 19 вересня, після закінчення дводенних святкувань єврейського Нового року, резервістам було наказано з'явитися на службу. Поряд з солдатами-строковиками, вони були доставлені вертольотом із центральної частини Ізраїлю на Голанські висоти на кордоні з Сирією, де під контролем головного артилерійського офіцера проводилися вправи в бойовій стрільбі.

Радіо Ізраїлю повідомило, що вчення моделювали раптовий початок військових дій на Голанських висотах, де потрібне швидке розгортання військ. Тим часом, військовий кореспондент радіо повідомив, що дата навчань обрана "не випадково".

У короткому повідомленні військового керівництва Ізраїлю йдеться, що військові навчання проводилися за наказом начальника штабу генерал-лейтенанта Бені Ганца "для вивчення компетентності і готовності одиниць в Армії оборони Ізраїлю". Хоча в повідомленні не вказується точна кількість військовослужбовців, які взяли участь у навчаннях, однак кажуть, що було залучено "великий контингент".

Військові джерела агентства також повідомили, що два тижні тому військові навчання проводилися на кордоні з Ліваном.

Однак Іран відкидає звинувачення і стверджує, що його ядерна програма носить мирний характер. Водночас він готовий завдати удару у відповідь по Ізраїлю у разі нападу останнього. Єврейська держава побоюється, що удар-відповідь Ірану може супроводжуватися ракетними атаками його партизанських союзників в Лівані і Газі. Крім того, Ізраїль стурбований тим, що сірійські повстанці можуть захопити хімічну зброю і піти в наступ на Голанських висотах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram