ГоловнаСвіт

Ірак знову відкрив кордон для сирійських біженців

Однак із міркувань безпеки не пропускає молодих чоловіків.

Ірак знову відкрив кордон для сирійських біженців
архивное фото

Ірак знову відкрив свої прикордонні пункти на кордоні з Сирією, щоби впустити в країну сирійських біженців,  які тікають від насильства, однак із міркувань безпеки відмовляє у в'їзді молодим чоловікам.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

"Вони (центральний уряд) бояться, що деякі з цих молодих осіб можуть бути членами "Аль-Каїди" або Вільної армії Сирії", - заявив чиновник в іракській провінції Анбар.

Контрольно-пропускний пункт Абу Камаль-Каїм закрили наприкінці серпня, коли сирійські війська за підтримки авіації билися з повстанцями за контроль над аеродромом і військовою базою поблизу сирійського міста Абу-Камаль, розташованого навпроти іракського міста Ель-Каїм. Цей КПП також є одним із головних торговельних шляхів на всьому Близькому Сході.

"Прем'єр-міністр віддав наказ щодня пропускати 100 біженців, пріоритет надають жінкам, дітям, старим, пораненим і хворим людям - усім, за винятком молодих чоловіків", - повідомив мер Ель-Каїм Фархан Фтайхан агентству по телефону.

Фтайхан також сказав, що іракська влада організувала для біженців табір, розрахований на 500 сімей.

Ель-Каїм неодноразово страждав від "побічних" бойових дій у Сирії. Над містом практично щодня літають сирійські винищувачі, які бомблять повстанські позиції на території Іраку. При цьому уряд Іраку намагається придушити насильство на релігійному ґрунті в своїй країні. Крім того, Багдад стверджує, що має докази того, що сунітські ісламісти перетинають кордон для боротьби проти президента Сирії Башара аль-Асада.

"Це несправедливе рішення щодо сирійських сімей. Деякі сірійські сім'ї відмовляються залишати своїх синів", - заявив іракський чиновник із провінції Анбар, що побажав залишитися анонімом.

У більшості населення сирійського міста Абу-Камаль є родини в іракському місті Ель-Каїм, і уряд провінції Анбар спочатку виступав проти закриття кордонів.

За даними правозахисників, жертвами антиурядового повстання в Сирії стали понад 27 тисяч осіб. Близько 250 тисяч сирійців стали біженцями. Нині 18-місячне повстання в Сирії зосереджено в Дамаску та портовому місті Алеппо, однак запеклі бої між урядовими військами вирують також біля стратегічно важливого міста Абу-Камаль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram