ГоловнаСвіт

Фінляндія відкидає ідею Баррозу про створення федерації європейських держав

Члени Європарламенту виступають за розвиток існуючої в ЄС структури.

Фінляндія відкидає ідею Баррозу про створення федерації європейських держав

Фінляндський міністр у справах ЄС і зовнішньої торгівлі Олександр Стубб поставив під сумнів необхідність створення федерації національних держав Європи, заявивши, що такий крок вимагатиме занадто багато часу і збільшить невизначеність.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Нагадаємо, президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу закликав Європейський союз до створення федерації національних держав Європи. За його словами, для цього необхідно внести зміни до угоди ЄС - Лісабонської угоди.

"Якщо необхідно зробити зміни в договорі, то це повинно бути зроблено. Однак я трохи скептично ставлюся до реальної необхідності внесення змін у договір, а також сумніваюся в його доцільності, - заявив Стубб. - Я не погодився з президентом Баррозу, коли він сказав, що ми не можемо продовжувати діяти в рамках існуючого договору".

За його словами, істотна зміна договору спричинить референдуми, що призведе до збільшення невизначеності.

"Я з великим побоюванням ставлюся до впровадження таких елементів, як зміна договору чи федералізм в рівнянні, що, можливо, підніме планку фіксації євро від конкретної і досяжної до теоретичної та недосяжної", - зазначив він.

Деякі члени Європейського парламенту, в тому числі проєвропейськи налаштовані, такі як колишній бельгійський прем'єр-міністр Гі Верхофстадт, також висловилися проти ідеї Баррозу, заявивши, що ЄС необхідно розвивати існуючу структуру, а не перетворюватися на федерацією національних держав.

Баррозу, колишній прем'єр-міністр Португалії, також заявив, що його служба конкретизуватиме пропозиції щодо майбутньої форми ЄС, включаючи зміни в законодавстві, які необхідно внести, щоб створити федерацію до середини 2014 року.

Стубб також заявив, що Єврокомісія має рацію в тому, що намагається встановити інтегрований нагляд за банками в регіоні, але сказав, що такий крок був би "беззубим" без влади для закриття нежиттєздатних банків.

"План має включати резолюцію щодо банків", - підкреслив Стубб.

Комісія хоче покласти на Європейський центральний банк (ЄЦБ) відповідальність за моніторинг всіх банків єврозони, проте Німеччина виступає за те, щоб тільки найбільші, системно важливі банки потрапили під нагляд ЄЦБ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram