ГоловнаСвіт

Вчені знайшли перший у світі кольоровий фільм

Новизна технології полягала в тому, що кожен колір знімався через спеціальний світлофільтр - відповідно.

Вчені знайшли перший у світі кольоровий фільм
Фото: Кадр из фильма

Дивовижне відкриття, що стало справжнім проривом в історії кіно, вдалося зробити британським ученим з Національного музею ЗМІ та технологій в Брадфорді. В архівах музею вони відшукали найперші в світі кольорові відеозаписи.

Раніше найстаріша кольорова плівка, при створенні якої застосовувався так званий процес Kinemacolour, датувалася 1909 роком, проте виявилося, що процес зйомки кольорового кіно було вигадано  і запатентовано на десять років раніше - 1899 року - фотографом Едвардом Реймондом Тернером. Саме його короткі "замальовки" з життя Англії початку XX століття, відзняті 1902 року, порошилися на полицях музею і тільки зараз були виявлені істориками.

Новизна технології Тернера полягала в тому, що кожен колір знімався через спеціальний світлофільтр - відповідно, кожна сцена знімалася на три плівки, які при суміщенні давали кольорове зображення.

На жаль, проекційна система так і не була доведена до розуму, Тернер помер 1902 року, навіть не встигнувши побачити відзнятий матеріал. Однак сучасні комп'ютерні технології допомогли відновити зняті британцем кадри і привести їх у рух, довівши, що метод Тернера працює.

Втім, як зазначає Майкл Харві, один з кураторів музею, який працював над відновленням плівки, процес "відродження" кольорової картинки був досить непростим: сам фільм був чорно-білим, тому доводилося довго сидіти над кожним кадром, щоб з'ясувати, через який саме фільтр його було розсіяно, і відтворювати кольори. Лише провівши цю трудомістку роботу і сфотографувавши кожний кадр за допомогою оптичного принтера, він перетворив фільм в 35-міліметровий формат.

Сьогодні найперший кольоровий фільм, на якому діти винахідника грають з соняшниками, у всій його дивовижності можна подивитися в бібліотеці музею в Брадфорді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram