ГоловнаСвіт

"Газпрому" запропонували зрівняти ціни для всього Євросоюзу

Для окремих держав, зокрема Латвії та Естонії, передбачено знижки.

"Газпрому" запропонували зрівняти ціни для всього Євросоюзу

Ціну на імпортований російський газ мають зрівняти в усіх країнах ЄС. Про це заявив єврокомісар із питань енергетики Гюнтер Оттінгер на конференції у Вільнюсі. Він додав, що різниця має становити не більш ніж 30 відсотків від країни до країни.

За його словами, при поставках газу в країни ЄС необхідно дотримуватися загальних правил. "Російські партнери розуміють наші правила, проте не приймають їх повністю. Це інша культура", - заявив він.

Своєю чергою, президент Литви Даля Грібаускайте зазначила, що необхідно створити єдиний ринок газової та електричної енергії в Європі. Це повинно "перекрити монополісту шлях для необґрунтовано високих цін на газ та електроенергію".

Ціни на газ "Газпрому" для різних європейських країн нині суттєво різняться. До прикладу, в Польщі тисяча кубометрів коштує 550 доларів, а в Німеччині - 452 долари. Для окремих держав, зокрема Латвії та Естонії, передбачено серйозні знижки.

Минулого тижня Єврокомісія відкрила офіційне антимонопольне розслідування щодо "Газпрому". Чиновники ЄС звинуватили газового монополіста в порушенні законів, яке проявилося в розділі ринку, у встановленні несправедливих цін на газ і в перешкоджанні закупівель палива в незалежних постачальників.

У "Газпромі" натомість заявили, що дії Єврокомісії - це спроба тиску з метою зниження цін. Представники компанії відзначали, що останнім часом "Газпром" і російський уряд пропонували Єврокомісії діалог, але з боку єврочиновників не було ніяких відповідних дій.

13 вересня стало відомо, що Європарламент схвалив закон, згідно з яким усі країни зобов'язані погоджувати з Єврокомісією свої міждержавні домовленості з енергетики. До цього списку входять і угоди щодо газу, в тому числі, вже укладені. Між тим, у деяких подібних угодах присутні преференції для "Газпрому", що суперечить Третьому енергетичному пакету ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram