ГоловнаСвіт

Обама: Єгипет не ворог, але й не союзник

США з насторогою ставляться до нового єгипетського президента.

Обама: Єгипет не ворог, але й не союзник
Барак Обама

Президент США Барак Обама заявив, що США не вважають уряд Єгипту ані союзником, ані ворогом.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Я не думаю, що ми можемо розглядати їх (Єгипет - ред.) як союзника, але ми не вважаємо їх ворогами", - сказав президент в інтерв'ю іспаномовної мережі Telemundo в середу після того, як натовп демонстрантів намагався прорватися в американське посольство в Каїрі.

Обама також зазначив, що новостворений уряд Єгипту, який було обрано демократичним шляхом, намагається "знайти свій шлях".

За словами американського президента, якщо урядовці вживатимуть заходи, що показують, що "вони не беруть на себе відповідальність" за протести, це створить "дуже великі проблеми".

Напад на консульство США в Каїрі за часом збігся з нападом на американське посольство в лівійському місті Бенгазі, в результаті якого було вбито американського посла в Ливії і трьох інших службовців посольства.

Коментарі Обами відображають настороженість США щодо нового єгипетського президента Мохаммеда Мурсі, який вступив на посаду в червні, після перших демократичних виборів у країні. Сполучені Штати були близьким союзником Єгипту за часів правління президента Хосні Мубарака, і щорічно надавали Єгипту допомогу в розмірі $1,3 млрд.

У четвер Білий дім заявив, що Обама говорив з президентами Єгипту та Лівії про насильство щодо американської дипмісії.

У своєму зверненні до Мурсі Обама підкреслив, що Єгипет "повинен співпрацювати зі Сполученими Штатами для забезпечення безпеки американських дипломатичних об'єктів та персоналу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram