ГоловнаСвіт

Південноафриканські шахтарі закликають до загальнонаціонального страйку

Гірники наполягають на мирному характері протестів.

Південноафриканські шахтарі закликають до загальнонаціонального страйку
Фото: EPA/UPG

У ПАР шахтарі закликають до загальнонаціонального страйку, що може поглибити промислову кризу, яка зараз є найбільшою загрозою правлячій партії Африканський національний конгрес (АНК).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Хвиля трудових заворушень у найбільшій економіці Африки викликана незадоволеними вимогами гірників, які стверджують, що їхнє життя практично не змінилася відтоді, як 18 років тому закінчився апартеїд.

"У неділю ми почнемо з загального страйку тут, в Рустенбурзі", - заявив лідер протестуючих шахтарів Маметлве Севей, виступаючи перед кількома тисячами людей на футбольному стадіоні неподалік від міста Рустенбург, в 100 км на північний захід від Йоганнесбурга.

За його словами, акція протесту розрахована на те, щоб "поставити гірничодобувні компанії на компанії". Ці слова викликали оплески у натовпі гірників, озброєних палицями і мачете. Незважаючи на наявність зброї, страйкувальники наполягають на тому, що їх страйк з вимогою підвищення зарплати носить мирний характер.

"Ніякої крові не буде", - свідчить один з плакатів, якими розмахують протестувальники.

Оскільки інвестори стурбовані впливом на економічне зростання ПАР, в четвер південноафриканський ранд впав більш ніж на 1% щодо долара.

Більшість гірників на стадіоні заявили, що працюють на найбільшого в світі виробника платини - Anglo American Platinum, яка призупинила свою діяльність на чотирьох шахтах в Рустенбурзі в середу після того, як вони були заблоковані демонстрантами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram