ГоловнаСвіт

Китай: напруженість у відносинах з Японією зашкодить торгівлі

Японський уряд закликає КНР спокійно реагувати на купівлю островів.

Китай: напруженість у відносинах з Японією зашкодить торгівлі
архивное офто
Фото: telegraph.co.uk

Китай застеріг Японію, що торгівля може постраждати через зростання напруженості у відносинах двох країн через спірні острови Сенкаку в Східно-Китайському морі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

На попередження з Китаю Японія, яка у вівторок придбала три з п'яти островів архіпелагу Сенкаку, відповіла лише закликом до стриманості. Проте в Пекіні японські дії називають порушенням китайського суверенітету.

"Після так званої купівлі Японією островів, буде важко уникнути негативних наслідків для китайсько-японських торговельно-економічних зв'язків", - заявив заступник міністра комерції КНР Цзян Женгвей на прес-брифінгу.

Острови стали центральним конфліктом між двома країнами відтоді, як 2010 року Японія заарештувала капітана китайського траулера. Японська берегова охорона виявила його судно поблизу спірного району.

Цього тижня США закликали обидві сторони припинити напади один на одного з питання про спірні острови.

Китай є найбільшим торговельним партнером Японії. 2011 року їх товарообіг зріс на 14,3% у вартісному вираженні, досягнувши рекордних $345 мільярдів.

Цзян натякнув, що його уряд не бачить нічого поганого у мирному протесті проти японських товарів. Китай є основним ринком для японських автомобілів і електроніки, а китайська щоденна газета National Business Daily повідомила, що китайські туристичні агентства скасовують замовлення на тури в Японію.

"Я наразі не бачив жодних дій з боку китайських споживачів у відповідь на порушення Японією китайського територіального суверенітету, але якщо вони висловлюватимуть свої позиції і погляди розумно, я думаю, це їх право", - зазначив Цзян.

Виступаючи в Токіо, міністр закордонних справ Японії Коїтіро Гемба закликав обидві сторони пам'ятати про перспективи їх відносин, незважаючи на територіальну суперечку.

"Важливо, щоб Японія і Китай реагували спокійно... Я вважаю, стабільний прогрес у китайсько-японських відносинах не повинен перешкоджати цьому розвитку, і хотів би попросити Китай зробити спокійні і відповідні кроки", - сказав він журналістам після коментарів Цзяна.

Тим часом, виконавчий директор Nissan Motor Co Ltd минулого тижня заявив, що напруженість у відносинах двох країн впливає на бізнес з Китаєм.

Міністерство закордонних справ Китаю в четвер знову засудило Японію за придбання спірних островів.

"Люди з усіх верств суспільства в Китаї дуже обурені діями Японії, і Китай продовжуватиме вживати рішучі заходи", - заявив прес-секретар МЗС КНР Хун Лей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram