ГоловнаСвіт

Китай розгніваний заявою Японії про покупку спірних островів

КНР наполягає на політичному характері територіального спору.

Китай розгніваний заявою Японії про покупку спірних островів
архивное фото
Фото: telegraph.co.uk

Згода Японії на покупку спірних островів у Східно-Китайському морі в сім'ї Куріхара викликала гнівний докір з боку Китаю наступного дня після того, як голова КНР Ху Цзіньтао застеріг Токіо проти такого "незаконного" ходу.

За словами генерального секретаря Кабінету міністрів Японії Осами Фуджімура, Японія має намір націоналізувати безлюдні острови в Східно-Китайському морі якомога швидше, щоб управляти ними мирно і стабільно.

Безлюдні острови Сенкаку (китайська назва - Дяоюйтай), які розташовані поблизу багатих промислових ділянок і потенційно величезних запасів нафти і газу, стали причиною тривалої суперечки між другою і третьою економіками світу.

Минулого місяця напруженість у відносинах двох країн спалахнула з новою силою, оскільки Японія затримала групу китайських активістів, які висадилися на спірних островах. Тим не менш, ця суперечка навряд буде мати економічні наслідки, хоча китайські чиновники кажуть, що цей конфлікт може вплинути на рівень продажів японських автомобілів на найбільшому автомобільному ринку в світі.

"Це всього лише право власності на землю, яка є частиною території Японії, і перейде від приватного власника державі, що не повинно викликати жодних проблем з іншими країнами, - зазначив Фуджімура. - Говорячи це, ми не хочемо, щоб питання Сенкаку вплинуло на китайсько -японські відносини. Оскільки важливо уникнути непорозумінь і непередбаченого розвитку, ми тісно спілкуємося з Китаєм дипломатичними каналами".

Тим часом, Китай наполягає на тому, що територіальний спір має політичний характер.

"Це серйозне порушення суверенітету Китаю і серйозно ранить почуття 1,3 млрд жителів Китаю..., - йдеться в заяві Міністерства закордонних справ. - Китайський уряд і народ висловлюють рішучий протест".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram