ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

У Чикаго вчителі вперше за 25 років вийшли на страйк

Страйк може серйозно вплинути на передвиборну кампанію Обами.

У Чикаго вчителі вперше за 25 років вийшли на страйк
Фото: dailykos.com

Вчителі з державних шкіл міста Чикаго в штаті Іллінойс, США, вперше за чверть століття вийшли на акцію протесту після того, як не змогли домовитися про реформи в сфері освіти, запропонованих мером міста Рамом Емануелем.

Історичне протистояння між Емануелем - колишнім помічником президента США Барака Обами в Білому домі - і профспілкою вчителів, може мати наслідки для реформи освіти по всій країні, а також вплинути на передвиборну кампанію Обами.

"Ми не змогли досягти угоди, яка дозволить уникнути страйку, - заявила президент Спілки вчителів Чикаго (CTU) Карен Льюїс на прес-конференції в ніч проти неділі. - Вранці в наших школах не буде нікого з членів CTU".

Промова Льюїс була перервана оплесками близько 100 прихильників спілки. Деякі з них були одягнені в червоне на підтримку спілки і несли плакати з написами "страйк" ще до того, ніж вона закінчила говорити.

Близько 29 тисяч вчителів та допоміжного персоналу в рідному місті Обами не з'явилися на роботу в понеділок вранці, що торкнулося навчання приблизно 350 тисяч студентів.

Чи Невельс, професійний лікар, яка працює в декількох школах міста, сказала, що прийшла, щоб підтримати Льюїс та інших лідерів профспілки.

"Викладачі дуже напружено працюють, і вони заслуговують на кожен пенні, який отримують, і навіть більше, - сказала вона. - Рам (Емануель) тільки що витягнув килим з-під наших ніг".

Спілка хоче, щоб в Чикаго були значно зменшені розміри класів і збільшено фінансування освіти.

Раніше президент Ради чиказьких шкіл Девід Вітале заявив, що переговори були перервані після того, як місто зробило свою "кращу пропозицію" профспілці. Вона включало передбачуване підвищення зарплати в середньому на 16% протягом чотирьох років.

"Ми зробили все, що від нас залежало", - сказав Вітале.

Емануель сказав, що CTU вирішив страйкувати, хоча обидві сторони були близькі до угоди.

"Це абсолютно непотрібно, цьому можна запобігти, і наші діти не заслуговують на це", - сказав він на прес-конференції, після того, як була оголошено страйк.

Страйк означає, що батьки повинні або відправляти дітей на альтернативні об'єкти, такі як церкви, або залишати їх вдома.

"Це несправедливо щодо дітей", - заявила мешканка Чикаго Елісон Ланге, двоє дітей якої навчаються в початковій школі в північній частині міста. Жінка, яка виступає на підтримку вчителів, сказала, що її діти лягли спати в ніч проти неділі, не знаючи, чи підуть вони в понеділок в школу чи ні.

Проте лідери місцевих громад благають обидві сторони дійти до згоди, щоб діти могли продовжити навчання.

"Ми не можемо дозволити, щоб молодим людям шкодили", - заявив старший пастор Сай Поля в Місіонерській баптистській церкві Нового орієнтира.

Затяжні страйки можуть зашкодити відносинам між демократами Обами і національними профспілками, які є одними з найбільших фінансових джерел Демократичної партії, і знадобляться партії, щоб згуртувати голосуючих на президентських виборах 6 листопада.

Спілка вчителів вважає, що загальноосвітні школи, які підтримує Емануель, що функціонують за рахунок платників податків, однак які не підпадають під дію всіх суспільних правил школи, будуть підривати суспільну освіту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram