ГоловнаСвіт

Незважаючи на перешкоди, кількість сирійських біженців зростає

Ситуація в Сирії погіршується, - глава Червоного Хреста Петер Маурер.

Незважаючи на перешкоди, кількість сирійських біженців зростає
архивное фото

Гуманітарні організації повідомляють, що незважаючи на те, що рейси з Дамаска були скасовані, щонайменше один пункт переходу із Сирії в Ірак закрито, а неподалік від йорданської кордону тривають обстріли, більш ніж 246 тисяч сирійців вже залишили країну і їх кількість продовжує зростати.

Про це повідомляє Рейтер з посиланням на дані ООН.

Ось уже 18-й місяць в Сирії триває повстання проти президента Башара Асада, яке супроводжується запеклими боями між урядовими військами і повстанцями, проте немає ніяких ознак того, що яка-небудь зі сторін близька до перемоги.

Насильство, жертвами якого, за даними правозахисних організацій, стали понад 25 тисяч осіб, призвело до того, що близько 1,2 мільйона осіб стали вимушеними біженцями, а десятки тисяч втекли з країни.

"З початку конфлікту було багато жертв, а зараз ситуація погіршується ще швидше", - заявив глава міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Петер Маурер, який зустрівся з Асадом у Дамаску раніше цього тижня.

"Президент Асад погодився з необхідністю розширення поставок гуманітарної допомоги, що дозволить нам активізувати нашу діяльність і адекватно реагувати на потреби (сирійців - ред.), які з кожним днем зростають", - підкреслив Маурер.

За даними Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН), в чотирьох сусідніх країнах (Йорданія, Ірак, Ліван і Туреччина), зареєстровано понад 244 тисячі сирійських біженців, що значно перевищило прогноз організації на цей рік, який становив 185 тисяч. Агентство зареєструвало 81 тисячу біженців в Йорданії, 78 тисяч в Туреччині, 64 тисячі в Лівані та 21 тисячу в Іраку.

"Ці цифри не відображають загальну картину, це просто число зареєстрованих (або тих, які очікують реєстрації)", - заявив представник УВКБ ООН Адріан Едвардс на прес-конференції ООН в Женеві в п'ятницю.

Як повідомляє УВКБ, рекордна кількість біженців зараз тікає до Іраку, тимчасом як багато сирійців, що опинилися в Лівані, вже втратили надію на швидке повернення додому.

"Люди, здається, розуміють, що протягом деякого часу в майбутньому їм доведеться залишатися там, де вони знаходяться", - зазначив Едвардс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram