ГоловнаСвіт

Польща попросила Європейський суд засекретити матеріали про тортури ЦРУ

Розслідування обставин появи в країні секретних в'язниць американської розвідки триває з 2008 року.

Польща попросила Європейський суд засекретити матеріали про тортури ЦРУ
Фото: news.rambler.ru

Польське міністерство закордонних справ попросило Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) засекретити матеріали справи про тортури в секретних в'язницях ЦРУ в Польщі.

Суд раніше запросив у Варшави матеріали, що стосуються перебування на території Польщі схопленого 10 років тому американцями в Пакистані саудівського підданого Абд аль-Рахіма аль-Насирі. Саудівець, який нині утримується під вартою в Гуантанамо, через своїх адвокатів подав скаргу до ЄСПЛ, яка була прийнята до розгляду.

Представивши в суд свою позицію у справі, польське МЗС також попросило "обмежити доступ громадськості до всіх матеріалів справи з огляду на те, що їх поширення може негативно вплинути на перебіг проведеної в Польщі підготовчої справи", - пише газета.

Правозахисниця Ірміна Пачо з "Гельсінського фонду", яка працює над питаннями секретних в'язниць ЦРУ, висловила думку, що ЄСПЛ, найімовірніше, погодиться з проханням польської влади. "Не припускаю, щоб польський запит не було задоволено", - сказала вона газеті.

Розслідування обставин появи в Польщі секретних в'язниць ЦРУ триває з 2008 року. На початку 2012 року польські ЗМІ повідомили, що прокуратура пред'явила звинувачення в перевищенні повноважень колишньому заступнику глави розвідки Збігнєву Семьонтковському.

Як вдалося з'ясувати журналістам, захоплених у полон афганських бойовиків доставляли літаками ЦРУ на військовий аеродром в Шиманах на північному сході Польщі. Звідти представники польських спецслужб перевозили їх у розташований в 20 кілометрах представницький маєток на території школи розвідки в селищі Старе-Клейкути, куди самі вони не мали доступу.

За даними польської преси, імена причетних до організації "центрів ЦРУ" польських чиновників стали відомі слідчим з матеріалів розвідки. Агентство розвідки спочатку не ділилося з прокуратурою відомостями про співпрацю з ЦРУ. Передати документи слідчим розвідників  змусив лише Верховний суд, який ухвалив наприкінці 2011 року відповідні постанову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram