ГоловнаСвіт

Іран встановив дату президентських виборів

Ахмадінежад не зможе балотуватися на третій термін.

Іран встановив дату президентських виборів

Президентські вибори в Ірані відбудуться 14 червня 2013 року, що стане першим голосуванням після насильницького придушення протестів із приводу спірного переобрання Махмуда Ахмадінежада 2009 року.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на інформагентство ІРНА.

Як очікують, президентські вибори наступного року стануть змаганням між союзниками Ахмадінежада та його більш консервативними опонентами. Ахмадінежад не може балотуватися на третій термін через конституційне обмеження.

"Наступні президентські вибори відбудуться одночасно з муніципальними", - йдеться в повідомленні ІРНА з посиланням на Міністерство внутрішніх справ.

Нагадаємо, що нині економіка Ірану потерпає через економічні санкції Євросоюзу.

Країни Євросоюзу з 1 липня ввели ембарго на імпорт іранської нафти в ЄС. Таким чином, контракти на поставку нафти з Ірану до країн ЄС, укладені до 23 січня, були закриті до цієї дати. Свої дії країни ЄС пояснили тим, що в такий спосіб вони хочуть змусити Тегеран відмовитися від ядерних амбіцій, а запасів нафти в Євросоюзі достатньо, щоб обійтися без поставок з Ірану впродовж чотирьох із половиною років. За оцінками експертів, після того, як ЄС увів ембарго на постачання іранської нафти, її імпорт на світовий ринок скоротився приблизно на 40%.

Крім того, Ізраїль погрожує Ірану військовим ударом по ядерних об'єктах, якщо Ісламська Республіка не згорне свою ядерну програму. Іран, своєю чергою, готовий відповісти Ізраїлю і його союзникові США. Попри це, Тегеран наполягає на мирному характері своєї ядерної програми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram