ГоловнаСвіт

У Венесуелі затримали американське вантажне судно

Причина затримання залишається невідомою.

У Венесуелі затримали американське вантажне судно
Фото: globalsecurity.org

Влада Венесуели заарештувала капітана американського вантажного судна Ocean Atlas після того, як виявили на борту судна три гвинтівки.

Про це повідомляє Reuters.

Один із 14 членів екіпажу судна, що побажав залишитися анонімом, електронною поштою повідомив агентству Reuters, що місцеві чиновники підозрюють, що судно здійснює контрабанду зброї, а в середу озброєна охорона затримала членів екіпажу. При цьому інші офіційні особи допитували капітана. Після цього капітана заарештували і відвезли з корабля.

Нагадаємо, минулого місяця у Венесуелі затримали громадянина США, який намагався проникнути в країну через Колумбію. Президент Венесуели Уго Чавес назвав його "найманцем" і заявив, що затриманий повинен був підірвати роботу уряду країни.

Чавес, який сподівається на переобрання наступного місяця, є лютим критиком Вашингтона. За час його майже 14-річного правління між Венесуелою і США неодноразово відбувалися двосторонні суперечності й інциденти.

Член екіпажу Ocean Atlas у листі сказав, що судно затримали в порту Маракайбо на заході Венесуели ще 29 серпня. За його словами, венесуельська поліція прибула на корабель незабаром після того, як він пришвартувався. Поліція заявила, що отримала інформацію, згідно з якою на борту судна є наркотики. Він також додав, що поліція обшукала судно і, хоча не виявила жодних наркотиків, знайшла на борту гвинтівки, призначені для забезпечення безпеки. Після цього капітанові й екіпажу заборонили покидати судно доти, доки поліція не продовжила розслідування цього тижня.

Згідно з листом члена екіпажу, він та інші члени екіпажу свідчитимуть перед місцевою владою в п'ятницю вранці. Він також зазначив, що представник американського консульства зійшов на корабель у четвер і заявив, що "постійно" супроводжуватиме екіпаж судна.

Представник посольства США в Каракасі підтвердив затримання капітана, а також прибуття посадової особи консульства в Маракайбо, де розташовується судно.

"Ситуація розвивається", - заявив чиновник, додавши, що незрозуміло, в чому саме звинувачують капітана і членів екіпажу.

Посадові особи МВС Венесуели не відповідають на дзвінки та електронні запити з цього питання. Прес-секретар американської компанії Intermarine LLC, якій належить судно, також відмовився коментувати інцидент.

Представник посольства і члени екіпажу також стверджують, що гвинтівки числяться в судновому маніфесті. Попри це, залишається невідомим, чи порушує їх наявність на судні будь-які місцеві закони. Зброя є практично на всіх торгових кораблях як  захист від піратів або інших загроз. За словами члена екіпажу, вогнепальна зброя на Ocean Atlas "містилася під замком у шафці, її використовували тільки для захисту корабля в ризикованих регіонах".

Прес-секретар Міжнародного союзу мореплавців, який представляє "близько половини" екіпажу судна, що профспілка підтримує зв'язок із судном і компанією Intermarine з приводу затримань.

"Ми працювали і продовжуємо наполегливо працювати, щоб допомогти вирішити ситуацію і забезпечити безпеку всіх моряків", - сказав співрозмовник агентства.

За даними сайту Intermarine, судно Ocean Atlas було спущено на воду 2000 року, воно є багатоцільовим судном великої вантажопідйомності. Довжина судна становить 120 метрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram