ГоловнаСвіт

У Киргизії затвердили новий склад уряду

Прем'єр-міністром став Жанторо Сатибалдієв.

У Киргизії затвердили новий склад уряду
Жанторо Сатыбалдиев
Фото: Lenta.ru

Парламент Киргизії затвердив склад уряду, сформованого новою правлячою коаліцією. На посаді прем'єр-міністра затверджено Жанторо Сатибалдієва.

Жанторо Сатибалдієв є уродженцем Ошської області (південна частина Киргизії). Він закінчив Фрунзенський політехнічний інститут, працював у сфері будівництва. Згодом працював на керівних посадах: в різний час був міністром транспорту, мером міста Ош і губернатором Ошської області.

2007 року проти Сатибалдієва, який обіймав посаду губернатора, було порушено кримінальну справу. Його звинуватили у видачі необґрунтованих дозволів на продаж будматеріалів. Сам він звинувачення на свою адресу назвав наклепом. Незабаром після порушення справи Сатибалдієва було звільнено указом президента (президентом Киргизії тоді був Курманбек Бакієв).

Невдовзі після квітневого заколоту 2010 року, в результаті якого Бакієва було повалено і він залишив країну, Сатибалдієва призначили заступником глави "тимчасового уряду". Він також очолив державну дирекцію з відновлення Оша і Джалалабада (після погромів, що сталися там у червні 2010 року). Наприкінці 2011 року Сатибалдієв очолив апарат президента.

У серпні в Киргизії розвалилася правляча коаліція, до якої входили чотири з п'яти партій, представлених у парламенті. Дві партії - "Ата Мекен" ("Вітчизна") і "Ар Намис" ("Гідність") - залишили альянс, заявивши про незгоду з діями глави уряду Омурбека Бабанова (лідер третьої коаліційної партії - "Республіка"). Соціал-демократична партія Киргизії, яка також входила в коаліцію, констатувала, що альянс розпався.

Після цього була сформована нова коаліція. Від колишньої вона відрізнялася тим, що "Республіка" до неї не увійшла. "Республіка" опинилася в опозиції разом з партією "Ата Журт" ("Вітчизна"). Бабанов, відповідно, змушений був залишити пост прем'єра.

Після парламентських виборів 2010 року склад правлячої коаліції в Киргизії змінювався вже кілька разів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram