ГоловнаСвіт

У жовтні відбудеться "продовольчий" форум G20

Аналітики сумніваються в успіху форуму.

У жовтні відбудеться "продовольчий" форум G20
Фото: electionsmeter.com

Наступного місяця "Велика двадцятка" вперше проведе форум швидкого реагування на ситуацію на продовольчих ринках, однак аналітики сумніваються в його успіху.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву заступника міністра сільського господарства РФ Іллі Шестакова.

"Ми домовилися з партнерами по G20 про засідання на жовтень, коли будуть більш точні дані щодо врожаю. Місце проведення форуму залежить від головуючих зараз в G20 - США", - заявив Шестаков.

"Нам потрібно ухвалити на ньому рішення, чи потрібні якісь спільні дії для стабілізації ситуації на продовольчих ринках", - зазначив він.

Форум швидкого реагування на ситуацію на продовольчих ринках було сформовано під час головування в G20 Франції. Перший "продовольчий" форум буде проведено на рівні профільних відомств.

Шестаков також зазначив, що до жовтня у країн-учасниць з'явиться більш точна інформація про ситуацію як на своїх національних ринках, так і на світовому продовольчому ринку.

Однак аналітики сумніваються, що група з двадцяти країн зможе "охолодити" ринки, які близькі до рівнів, що стали причиною голодних бунтів чотири роки тому.

"Досі все, що G20 вдалося зробити - це створити нову бюрократію над іншими бюрократіями, яка нічого не робить і нічого робити не буде", - заявив генеральний директор аналітичного агентства AgriNews Джеймс Данстервілль.

У свою чергу, Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) заявила, що, після падіння світових цін у попередні місяці, ціни на продовольство зросли і продовжують зростати далі, збільшуючи потенціал для повторення продовольчої кризи, схожої на кризу 2007-2008 рр.

Цього року найсильніша за останні 50 років засуха в США і бідний урожай зерна в Україні та Росії спровокували рекордне зростання цін на зерно, результатом чого є ймовірність повторення масових заворушень чотирирічної давності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram