ГоловнаСвіт

Турецькі винищувачі нанесли удар по позиціях курдських бойовиків

Жителі Іраку повідомили про бомбардування віддаленого району країни.

Турецькі винищувачі нанесли удар по позиціях курдських бойовиків
Истребитель F-16

Турецькі винищувачі і ударні вертольоти, які брали участь в крупній повітряно-наземній операції, нанесли авіаудар по позиціях курдських бойовиків на південному сході Туреччини і півночі Іраку пізно ввечері в середу.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на військових чиновників.

Наступ, в якому брали участь щонайменше 2000 військовослужбовців сухопутних військ і десять винищувачів F-16, підкреслює зростання насильства на переважно курдському південному сході країни. Турецькі лідери пов'язують активність курдських бойовиків з конфліктами в Сирії.

"В операції беруть участь близько 2000 солдатів. Вертольоти Cobra ... бомблять цілі на горі Като", - повідомило джерело агентства, посилаючись на місце в південно-східній провінції Ширнак, що межує з Іраком і Сирією.

За словами джерела, ще десять винищувачів F-16 були відправлені з сусідньої бази в Діярбакир для підтримки операції. У результаті першого зіткнення бойовиків з сухопутними військами було вбито щонайменше одного солдата, двоє інших отримали поранення.

Повідомлень про те, що турецькі сухопутні війська перетнули кордон з Іраком не надходило, хоча в минулому Туреччина посилала солдат у регіон. Жителі вздовж кордону з Туреччиною на півночі Іраку, звідки Робоча партія Курдистану (РПК) командує своїми операціями проти турецької держави, сказали, що військові літаки також бомбили віддалений район Двеле в Іраку, але повідомлень про жертви не надходило.

Чиновники з напівавтономного Регіонального уряду Курдистану не відповіли на дзвінки з проханням прокоментувати ситуацію.

Минулого року у зв'язку зі зростанням кількості нападів повстанців РПК на турецькі війська, Туреччина проводила військові операції проти бойовиків у Північному Іраку. Ці операції стали причиною напруженості у відносинах Анкари і Регіонального уряду Курдистану.

Нагадаємо, жертвами нападів на турецьких силовиків, які увечері 2 вересня курдські повстанці влаштували в чотирьох різних місцях в провінції Ширнак, стали 10 осіб. Після цього Туреччина почала наступ на позиції бойовиків РПК.

РПК протягом 27 років вела кампанію проти турецької держави, домагаючись створення незалежної держави на території на південному заході Туреччини, заселеній курдами. За час проведення кампанії загинули близько 40 тисяч осіб, переважно курдів. Відтоді РПК, яка вважається терористичною організацією в Туреччині і США, скоротила свої вимоги про більшу автономію курдів.

Анкара пов'язує зростання насильства в межах власних кордонів з заворушеннями в Сирії. Так, прем'єр-міністр Туреччини Таїп Ердоган звинувачує президента Сирії Башара Асада в поставках озброєнь бойовикам РПК.

Туреччина заявила про можливість військової інтервенції в Сирію, якщо бойовики використовуватимуть сирійську територію для погроз Туреччині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram