ГоловнаСвіт

ПАР: компанія Lonmin і шахтарі підписали мирну угоду

Заворушення можуть поширитися на золоті шахти.

ПАР: компанія Lonmin і шахтарі підписали мирну угоду
Фото: EPA/UPG

Виробник платини №3 у світі компанія Lonmin і профспілки, які представляють інтереси страйкуючих шахтарів із копальні Марікана в ПАР підписали угоду про повернення на роботу.

Про це повідомляє Reuters.

Тим часом профспілка Асоціації шахтарів і будівельників (AMCU) не підписала угоди.

Нагадаємо, 5 вересня понад три тисячі страйкуючих шахтарів пройшли вулицями поблизу копальні в Марікані на знак протесту проти вбивства 34 своїх колег минулого місяця.

"Мирна угода, яку було підписано вчора ввечері, закликає працівників мирно повернутися до роботи, а потім сторони (конфлікту) продовжать переговори, щоб обговорити питання про заробітну плату", - заявив прес-секретар Національної спілки гірників (NUM) Лесіба Сешока.

"Працівники повернуться на роботу або завтра, або в понеділок", - зазначив він.

Сдумо Дламіні, президент федерації профспілок COSATU, членом якої також є NUM, заявив, що делегація робітників, яка також узяла участь у переговорах, повинна відзвітувати перед страйкуючими працівниками шахти Марікана.

"Ми не підписали (угоди)", - заявив національний скарбник AMCU Джиммі Гамма.

Страйк у зв'язку з вимогою про підвищення зарплати шахтарям триває вже четвертий тиждень і становить серйозну загрозу діяльності Lonmin. Так, у середу на роботу вийшли тільки 4,2% співробітників компанії.

На Marikana припадає переважна більшість виробів із платини для Lonmin, продукція якої ставить 12% світових поставок дорогоцінних металів, використовуваних в ювелірній справі та транспортних засобів каталітичними нейтралізаторами.

Страйк робітників платинової шахти також викликав побоювання, що заворушення поширяться на робочих на золотих копальнях. У ПАР близько 80% розвіданих запасів платини. Ціна на дорогоцінний метал, який використовують у ювелірних виробах і автопромі, зросла більш ніж на 10% відтоді, як почалися заворушення. Крім того, країна є четвертим за величиною виробником золота у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram