ГоловнаСвіт

ПАРЄ вимагає переглянути вирок Pussy Riot

В організації закликають владу Росії утриматися від тиску на суди.

ПАРЄ вимагає переглянути вирок Pussy Riot
Фото: EPA/UPG

Комітет із моніторингу ПАРЄ вимагає перегляду вироку трьом учасницям панк-групи Pussy Riot, засуджених на два роки за акцію в храмі Христа Спасителя.

Про це йдеться в доповіді моніторингового комітету, опублікованому сьогодні.

"Російська Федерація досягла унікального моменту в недовгій історії розвитку демократії в країні. Активну участь (у політичному житті країни, - ред.). Більш ніж 100 тисяч осіб після виборів у грудні 2011 року, пробудження активної частини громадянського суспільства та бажання влади почути заклик до реформ могли створити поштовх до змін", - йдеться в доповіді.

Однак, на думку експертів, "інші вжиті цього року заходи і рішення викликають серйозну стурбованість".

"Винесений нещодавно вердикт трьом учасницям групи Pussy Riot, за яким їх засуджено до двох років ув'язнення, було сприйнято як відверто непропорційний (вчинення правопорушення, - ред.)", - йдеться в доповіді.

"ПАРЄ закликає переглянути нещодавно винесений вирок з усіма необхідними процедурами російського законодавства і з демократичними стандартами, закріпленими ЄРПЛ", - зазначають експерти.

ПАРЄ також закликає владу Росії утриматися від тиску на судову систему та продовжити спроби поліпшення умов утримання ув'язнених, особливо в місцях попереднього ув'язнення.

Нагадаємо, Хамовнічеський суд Москви 17 серпня засудив трьох учасниць акції - Надію Толоконникову, Марію Альохіну та Катерину Самуцевіч до двох років позбавлення волі в колонії загального режиму, визнавши їх винуватими в хуліганстві.

У понеділок, 27 серпня, захист учасниць панк-групи Pussy Riot оскаржив вирок Хамовницького суду Москви, відповідно до якого дівчатам було призначено по два роки колонії загального режиму за акцію в храмі Христа Спасителя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram