ГоловнаСвіт

Китай попередив США про втручання в територіальні суперечки

Хілларі Клінтон прибула в Пекін.

Китай попередив США про втручання в територіальні суперечки
Фото: thediplomat.com

Китай попередив США про втручання в територіальні суперечки в Південно-Китайському і Східно-Китайському морях, тимчасом як державний секретар США Хілларі Клінтон приїхала до Пекіна з метою заявити про необхідність зменшення регіональної напруженості.

Про це повідомляє Reuters.

Останній візит Клінтон в китайську столицю для налагодження американсько-китайських зв'язків зірвався у зв'язку зі справою сліпого китайського дисидента Чень Гуанчена. Нагадаємо, Гуанчен виступав проти комуністичної партії Китаю (КПК). Після 19-місячного позасудового полону в своєму рідному селі дисидент звернувся до влади США з проханням допомогти йому і його родині виїхати за кордон.

Цього разу "подразником" є територіальні суперечки навколо групи островів поблизу потенційно величезних запасів нафти і газу в Східно-Китайському і Південно-Китайському морях, які налаштували Китай проти таких союзників США, як Філіппіни і Тайвань, а також проти Японії.

Американські чиновники говорять, що рік політичного переходу в обох країнах є саме тією умовою, яка дозволить країнам налагодити співпрацю і партнерство. Тим часом, суперечки навколо островів стали причиною обміну погрозами з Вашингтоном, поряд з "поворотом" адміністрації президента США Барака Обами в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Офіційний представник китайського МЗС Хун Лей заявив на щоденному брифінгу, що Вашингтон не є корисною силою у вирішенні територіальних суперечок.

"Ми зазначили, що Сполучені Штати неодноразово заявляли, що вони не приймають чиюсь сторону. Ми сподіваємося, що Сполучені Штати виконуватимуть свої обіцянки і навіть більше, що є вигідним для регіонального миру і стабільності, а не навпаки", - сказав він, коли його запитали про роль США.

Китайські газети, серед яких виражає думку КПК People's Daily, пишуть, що територіальні претензії Пекіна в Південно-Китайському морі зачіпають "основні національні інтереси". Таким чином, їх значущість, ймовірно, вііграє для Китаю не меншу роль, ніж суверенітет над Тибетом і Синьцзяном..

Проте Хун Лей прямо не відповів на запитання про те, якою є офіційна позиція уряду.

"Китай як і будь-яка інша країна в світі зобов'язаний захищати свій суверенітет і територіальну цілісність", - підкреслив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram